Hlavní obsah

Alpský ledovec Forni taje v letních teplotách před očima

Záběry zveřejněné italským ekologickým sdružením Legambiente ukazují, jaké panovaly minulý týden, zejména 6. srpna, podmínky v oblasti alpského ledovce Forni v italské Lombardii. Druhý největší ledovec v Itálii taje kvůli letním teplotám, video zprostředkovala agentura AP.

Ledovec Forni taje v letních teplotách před očimaVideo: Reuters

Článek

Podle údajů zveřejněných skupinou Legambiente ledovec Forni ubývá „ve dne v noci“ vysokou rychlostí tání – čtyři až osm centimetrů za den roztátého ledu ve výškách 2650 a 2600 metrů nad mořem.

A to s celkovou ztrátou tloušťky ledu blížící se dvěma metrům ve frontálních oblastech za měsíc.

„Ledovec Forni je nedobrovolným a tichým svědkem antropického dopadu na životní prostředí. Je to svědek změny klimatu,“ konstatovala profesorka na univerzitě v Miláně a členka Italského glaciologického výboru Guglielmina Diolaiutiová.

  • Antropický – člověkem způsobený nebo vyvolaný, záměrně či mimoděk

Ústup ledovců v Andách odhalil skalní podloží, na které nejméně 11 000 let nesvítilo slunce

Věda a školy

Podle manažerky organizace Legambiente Alpi Vandy Bonardové se ledovec zmenšuje i navzdory tomu, že v oblasti byly v dubnu a květnu značné sněhové srážky.

Teplo na hoře Mont Blanc

V této souvislosti je potřeba připomenout, že teplota na nejvyšší evropské hoře Mont Blanc, vysoké 4805 metrů, byla během uplynulého víkendu nepřetržitě po dobu 33 hodin nad nulou, což je podle meteorologů „zcela výjimečné“.

„Teplota vzduchu, zaznamenaná automatickou meteorologickou stanicí umístěnou v (horském sedle) Colle Major ve výšce 4750 m n. m., zůstala nad nulou po dobu 33 po sobě jdoucích hodin, od půlnoci 10. srpna do 9 hodin ráno 11. srpna,“ uvedla italská regionální agentura na ochranu životního prostředí ARPA, z jejíž zprávy citovala italská tisková agentura ANSA.

Lokalita Colle Major je od samotného vrcholu hory Mont Blanc vzdálena asi 400 metrů.

Na Mont Blanku se o víkendu držela teplota 33 hodin nad bodem mrazu

Koktejl

Výběr článků

Načítám