Článek
Tato výjimečná událost se uskutečnila na památku nedávno zesnulého generálního ředitele Château Margaux, Paula Pontaliera, který podlehl nevyléčitelné nemoci. Svoji funkci zastával od roku 1983.
Byla představena vína z usedlosti Château Margaux, a to v prostorách Galerie vín Passage v Praze. Servírovala se vína ve třech kolech. Na začátku mohli hosté porovnávat vína z řady Pavillon rouge 2002, 2004 a 2009. Ve druhém kole opět červená vína a to Château Margaux 1999, 2001, 2004 a 2006. Degustaci uzavřela bílá vína Pavillon blanc z roku 2007 a 2009. Degustace byla podpořena promyšlenými pokrmy z receptur kuchyně restaurace Guye Savoye, který se pyšní třemi michelinskými hvězdami.
Degustaci si nenechalo ujít několik desítek znalců a milovníků vín z této oblasti. Nechyběla ani herečka Zlata Adamovská s manželem Petrem Štěpánkem. Během degustace bylo zřejmé, že nacházejí velkou shodu v tom, co jim více či méně chutná.
Zlata Adamovská popisuje svůj vztah k vínu se slovy: „Víno pro mě znamená cestu. Není to uzavřená záležitost, kde najde člověk vždy to samé. Víno je pro zvídavé lidi a já se k nim hodlám řadit. Jsem takový sběratel zážitků. Dnešní večer byl pro mě příležitostí přesunout se do Château Margaux, který znám jen z obrázků, byl pro mě objevný. Vína splnila všechna má očekávání. Až na bílá vína, ta bych volila spíše z jiné oblasti než Bordeaux.“
Petr Štěpánek doplnil: „Čím více víno piju, tím méně o něm vím. Degustace byla velice zajímavá už především pro fundovaný výklad Zlatka Míčky. Dnes jsme se dostali k vínům, ke kterým bychom se běžně nedostali. Své favority jsem našel v lahvích Château Margaux 1999 a 2004,“ uvedl Petr Štěpánek, který stejně jako jeho partnerka dává přednost červeným vínům.