Článek
Tvářemi zlínského festivalu budou šéfkuchař Zdeněk Pohlreich nebo jeden z nejlepších českých šéfů současnosti Jan Punčochář z pražského Grand Cru Restaurant & Bar.
Své umění zde ale předvedou i kuchařské regionální špičky. Na pódiu, kde pořadatelé plánují po oba dva dny celodenní program, se představí třeba papričková ohnivá show, procházka světem whiskey či kávy, porcování velké ryby nebo cooking show s hmyzem.
Ve stáncích mohou návštěvníci ochutnávat vyzrálá hovězí masa, ústřice, speciality ze zvěřiny, šneky, sýry, sushi, lanýže, husí a kachní delikatesy, vegetariánská jídla, sladkosti z nejlepších cukráren, zmrzliny, různé druhy piv, vín, destilátů, káv a čajů.
„Pestrou a bohatou samostatnou sekci připravujeme pro regionální produkty – sýry, uzeniny, cukrářské výrobky či piva z minipivovarů,“ vyjmenovává jeden z organizátorů Pavel Vysloužil. Příležitost prezentovat se dostane například i zlínská univerzitní menza, jejíž olomoucká „kolegyně“ slavila se svým menu mezi návštěvníky dvou ročníků v Olomouci velký úspěch.
V areálu, který vyroste v zámeckém parku, se bude platit alternativní měnou – grešlemi (1¨grešle = 25 Kč). Grešle si návštěvníci mohou zakoupit v předprodeji se vstupenkou nebo přímo na místě v den festivalu. Vstupenky v hodnotě 100 Kč (nebo 350 Kč s 10 grešlemi) budou od 1. července v předprodeji v sítí Ticketportal nebo v informačním centru zlínské radnice. Na místě bude stát vstupenka 150 Kč. Děti do 140 cm mají vstup zdarma.
Záštitu nad projektem převzal ministr zemědělství Marian Jurečka, primátor Statutárního města Zlína Miroslav Adámek, radní Zlínského kraje Petr Navrátil či prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.
Garden Food Festival je regionálním festivalem dobrého jídla a pití, jenž není svázán žádnými hranicemi. Jeho druhý olomoucký ročník navštívilo během víkendu na 15 tisíc návštěvníků. Projekt si klade za cíl dlouhodobě ukazovat široké veřejnosti ve městě, kraji i v celé republice, že v daném regionu je řada kvalitních restaurací a kuchařů, kteří dělají svoji práci s radostí a dobře. Projekt podporuje místní výrobce a farmáře, regionální potraviny a značky, cestovní ruch ve městě i kraji, propaguje gastroturistiku. Současně přináší nové trendy v gastronomii, ukazuje zajímavé koncepty, přiváží špičkové kuchaře.