Článek
Celkem se mezi sebou utkalo v sobotu 11. ledna sedm týmů, které připravovaly nejen zelňačku.
„Chtěli jsme udolat porotu kompletním menu. Připravili jsme aperitiv, předkrm, domácí chleba s domácími škvarky, hlavní chod se skládal se zelňačky s láskou vařené a nechyběl ani dezert v podobě čokoládové pěny,“ uvedla Pavla Coufalová, provozní manažerka šumperské kavárny, která jako z mála v regionu zaměstnává výhradně osoby se zdravotním omezením a podporuje regionální suroviny a gastronomii.
Do soutěže se zapojily týmy z různých pohostinství, ale i amatérské skupiny nebo neziskovky. Jejich výkony hodnotila pětičlenná odborná komise v čele s předsedou profesionálním kuchařem. Ta vyhlašovala výsledky v kategoriích nejlepší polévka a nejlepší výzdoba a kostýmy.
„V těchto dvou kategoriích zvítězil amatérský tým Bambitkáři z Olomouce. Ocenění udělují i samotní diváci a návštěvníci akce. V ocenění veřejnosti uspěl tým s názvem Nepřizpůsobiví,“ upřesnila Petra Matoušková z pořadatelského areálu.
Účastníci recesistické soutěže se již v minulosti mohli přesvědčit, že invenci pro vaření tradiční české polévky se meze nekladou. Zelňačka se na Olšance vařila s tvarůžky, kozím sýrem, olivami a dokonce i s mořskými plody.
Součástí gastronomicko-kulinářské soutěže na Olšance bývají i závody a karneval na lyžích pro děti. Pořadatelé se s nepřízní počasí letos vypořádali a připravili pro malé návštěvníky pytláckou stezku. Partnerem soutěže je gastronomický festival Chuť Jeseníků.