Článek
Na většině míst je v plném proudu sklizeň ovoce, kterého se letos i přes velké sucho urodilo dostatek. Není tedy divu, že část úrody putuje na výrobu alkoholických nápojů, a to zejména slivovice, hruškovice a kalvádosu.
Některé pálenice ale již odmítají přijímat jablka, hrušky a broskve, protože by nezvládaly uspokojovat potřeby svých zákazníků. Rovněž i doba přípravy a výroby destilátu se začíná prodlužovat.
Například vyhlášená pálenice ve Starém Klíčově na Domažlicku, která má motto: z Vašeho ovoce, Vaše pálenka, dává v současné době termín k odebrání až jaro příštího roku.
„Jezdím sem každý rok, ale letos vezu rekordní množství švestek. A to jsem ještě neotrhal všechno. Slivovice z Klíčova je opravdu vynikající,“ popsal postarší muž, v jehož autě se nacházelo osm plných beden tohoto ovoce.
A jaké množství je potřebné pro vypálení litru slivovice? Je to různé, záleží na kvalitě švestek, ale přibližně je třeba počítat se zhruba 10 kg. Cena se pak pohybuje kolem 160 Kč za litr, a to včetně zpracování ovoce (přípravy kvasu).