Článek
Soutěž Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje byla určena středním školám na území Plzeňského kraje. Cílem bylo představit široké veřejnosti kulinářské umění žákovských kolektivů. Současně soutěž umožnila žákům vyzkoušet si vaření v praxi před očima stovek návštěvníků festivalu.
Soutěže se zúčastnilo celkem sedm škol, přičemž do finále se probojovaly celkem 3 týmy.
Žákovská díla ochutnávala a hodnotila pětičlenná porota, ve které zasedli radní Plzeňského kraje Miroslav Brabec, odborník na regionální potraviny a předseda Krajské agrární komory Plzeň Jaroslav Šíma, Executiv chef Angelo Hotel Pilsen Petr Cuřín a Jana Bradová z odboru školství na krajském úřadu. Žákovská díla hodnotil také Zdeněk Pohlreich.
Nakonec porota vítězem zvolila tým Střední odborné školy a středního odborného učiliště Horšovský Týn. Porota jej ocenila za profesionální přístup a originální pokrm.
Jako předkrm vítězové servírovali uzeného pstruha s koprovým dipem a opečeným rohlíkem, jako hlavní chod kachní prsa pečená na rozmarýnu s pivní omáčkou, se šťouchaným bramborem a opečenou zeleninou a sladkou tečku na závěr udělal tvarohový dortík s mátou a jablečným pyré.
Druhé místo obsadili žáci Hotelové školy Plzeň a třetí místo si odnesl tým Střední školy zemědělské a potravinářské z Klatov.