Článek
Prosinec je se zabijačkou spjat odjakživa, což dokazuje mimo jiné i Jungmannovo humorné přejmenování posledního měsíce roku na „prasinec“.
V dřívějších dobách se konaly zabijačky převážně v zimních měsících, kdy bylo nízkými teplotami a mrazem zaručeno lepší uchovávání zabijačkových dobrot. Právě díky tradiční hojnosti patřila zima k nejoblíbenějším obdobím pro realizaci hostin, včetně těch svatebních. Na hostinách se podávalo vedle ovaru a jitrnic také pečené maso, či na sádle smažené kobližky a boží milosti.
V dnešní „mrazákové“ době, kdy seženete škvarky v každém supermarketu a staré zvyky a tradice ustupují, přichází pěkná připomínka zabijačky v podobě gastronomické akce v Bukovanech.
Ochutnali jste někdy pravou moravskou jitrnici? Máte rádi „prdelačku“? Nebo chcete vědět, jak taková pravá domácí zabijačka vůbec vypadá? Zastavte se 9. nebo 10. prosince od 11:00 hodin na Bukovanském mlýně a vychutnejte si tradiční zabijačkovou atmosféru na slováckém gruntě.
Akce je zdarma stejně jako přístup do areálu. Pro ochutnávku zabijačkových specialit bude hostům k dispozici akční jídelní a nápojový lístek.
Další informace a rezervace míst: http://www.bukovansky-mlyn.cz/aktualni-a-budouci-akce/zabijackove-speciality/