Hlavní obsah

Výtvarné umění a maďarské víno ovládly malý sál Společenského centra v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Malý sál Společenského centra Kino 70 v Dobrušce navštívilo 6. prosince nebývalé množství lidí, a tak se potvrdilo, že spojení vína a umění, které se zde v tento den uskutečnilo, bylo šťastným nápadem.

Foto: Dana Ehlová

Fotograf Pavel Štěpán, keramik Karel Štětina a grafik Josef Benedikt (zprava) vystavují v Dobrušce.

Článek

Nejprve proběhla vernisáž výstavy tří amatérských umělců žijících právě v Dobrušce, na níž se připíjelo maďarským vínem z oblasti Badacsony - potrvá až do 4. ledna 2014.

Fotograf Pavel Štěpán představuje v malém sále Společenského centra Kino 70 barevné fotografie, pocházející právě z oblasti vynikajícího badacsonského vína a především z partnerského města Ábrahámhegy, kde již také několikrát vystavoval, podobně jako další dva výtvarníci.

Josef Benedikt, rodák z jihočeského Písku, žije v Dobrušce několik desítek let. Je členem výtvarné skupiny GAMA a věnuje se převážně grafice. Na této trojvýstavě lze vidět jeho čtrnáct barevných grafik, sedm velkoformátových a sedm menších, vesměs z nejnovější tvorby.

Poslední člen tria vystavovatelů se jmenuje Karel Štětina. Pochází z Vlašimi, i on žije ve městě F. L.Věka už mnoho let a navíc právě letos oslavuje již své osmdesátiny. Jeho plastiky vesměs s figurálními motivy zdobí v regionu interiér nejednoho bytu a s velkým úspěchem se setkaly i v Ábrahámhegy ležícím na břehu Balatonu.    

Na slavnost spojenou s výtvarným uměním volně navázala ochutnávka vynikajících maďarských vín, která mají svůj původ právě u břehů maďarského moře. Především bílá, ale i červená vína ze známé vinařské i turistické destinace Badacsony, která se nachází na severním pobřeží Balatonu, patří vedle tokajských k nejvyhlášenějším maďarským odrůdám.

Značky Olaszriling, Muskotály, Szürkebarát nebo Kéknyelü se řadí k nejvyhledávanějším a také v Dobrušce se potvrdilo, že k velice lahodným a žádaným. Mnoho účastníků si totiž z akce odnášelo jednu či několik lahví lahodného moku, kterým možná podarují své nejbližší už na Štědrý den.

Výběr článků

Načítám