Článek
Soutěž se letos bude odehrávat v areálu jednoho z minulých vítězů - Vinařství Škrobák v Čejkovicích, kde se v pátek 19. února setkají přihlášení vinaři, aby představili své umění a zručnost při řezu révy vinné odborné porotě. „V této soutěži není rychlost hlavním kritériem, hodnotí se zejména kvalita a čistota řezu,“ uvádí Miloš Balga, jednatel společnosti BS Vinařské potřeby, která je organizátorem mistrovství.
Mistrovství začne již tradičně v 8 hodin, tentokrát ve vinohradech Vinařství Veverka, kde budou mít soutěžící za úkol co nejlépe ořezat odrůdu tramín červený, vedenou rýnsko – hessenským způsobem.
V soutěži o hlavní trofej „zlaté nůžky“ a řadu dalších praktických cen se i letos utká na sedm desítek žen a mužů, a to v kategoriích JUNIOR (žáci a studenti odborných škol a mládež do 21 let včetně) a ELITE (soutěžící starší 21 let). Ve speciální soutěžní kategorii potom budou stejně jako v loňském roce zvlášť oceněny za své výkony i soutěžící ženy.
V průběhu celého dne bude připravený pro přítomné vinaře i diváky bohatý doprovodný program, jehož součástí budou letos kromě prezentace vinařských pomůcek a vybavení, také odborné přednášky rakouských odborníků Martina Mehofera (zimní řez a kvalita sklizně) a Karla Hanáka (ESCA, stolbur a zimní řez).
Mistrovství v řezu révy vinné vzniklo původně z neformálního setkání vinařů, kteří měli chuť ukázat zkušenosti s řezem révy. „Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů, která splňuje mezinárodní parametry a má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví,“ říká Renata Hlavačková, marketingová manažerka BS vinařské potřeby.
Společnost BS vinařské potřeby se podílí na přípravě stejné soutěže na Slovensku. Stejně jako už loni, je hlavním organizátorem letošního ročníku, který se uskuteční už 11. února ve vinohradech Svatý Júr.
Přihlášky do soutěže a více informací na www.vinarskepotreby.cz