Článek
Adventní období v celém Německu voní svařeným vínem a vánoční štólou. Atmosféru dokreslují sakrální koncerty a gurmánské speciality. Němečtí producenti neznají žádné hranice, jejich rozsah pochoutek sahá z historie až k neobvyklým exotickým kombinacím. Tradičním vánočním jídlem Lužických Srbů je však obyčejná bramborová kaše.
Vánoční tabule v Horní Lužici je prostá a nevyznačuje se zvláštním bohatstvím dobrot. Christbrott – Kristův chléb je typické německé pečivo, V minulosti se připravovaly plince, druh omelet a tykance – velké koláče s nejrůznějšími přísadami dostávali je čeledíni a služky jako výslužku.
Lužická kuchyně nemá výraznější speciality, křenová omáčka je běžná v Čechách i na Moravském Slovácku k uzenému masu, huse nebo kuřeti. Typickým jídlem je mauke – bramborová kaše se zelím a maštěná lněným olejem, maso spíše uzené nebo klobása.
Dnes je německá štrýcl – štóla rozšířená i po celé Lužici. Její původní podoba však byla úplně jiná. Podávala se jako o vánoční pečivo v roce 1329, kdy byla věnována Jindřichu I., biskupu v Naumburgu nad Sálou, jako vánoční dárek. V Drážďanech se objevuje v roce 1474, kdy byla uvedena v křesťanské nemocnici sv. Bartoloměje jako tzv. Christbrod. Štóla se dlouhou dobu pekla jen jako postní jídlo.
Ke slovanským pokrmům lze počítat pečení perníků. Každoročně se v Pulsnitzu pekly perníky v mnoha rodinách od roku 1558. V současnosti je každoročně pořádána soutěž o nejlepší perník v průběhu listopadu. Výrobci předvádějí své výrobky a vítěz má právo je prodávat na drážďanském vánočním trhu.
Specialitou kuchyně v Lužici je hořčice. Je známá z Asie, ale její obliba z ní udělala specialitu Budyšína (Bautzenu). V Německu byla vyráběna poprvé v roce 1726, později byla výrazně rozšířena v Lužici. V Budyšínském muzeu je hořčice turisty vyhledávaným artiklem. Na jídelníčku exoticky švestkové knedlíky z bramborového těsta polévané teplým sósem vanilko-hořčicovým, posypané skořicovým cukrem.
V nabídce restaurací jsou hořčicové sýry, hořčicové okurky, různé druhy klobás a párků s hořčicí, obložené chlebíčky s hořčicovými pomazánkami, pikantní zeleninové saláty nebo hořčicová polévka, hořčicové koktejly. Majitel baru Andre Herold prohlašuje, že hořčicový kokteil je mezi nápoji překvapením hořčice zpestřuje kokteily z manga, medu nebo pomerančů s přídavkem rumu či vodky.
Lužický spisovatel Hans Kleckner německou a lužickou kuchyni o Vánocích nerozlišuje. Bramborová kaše o Štědrém dnu s klobásou, párky, s omáčkou ze sušených švestek nebo s houbami. Jako příloha je podáváno dušené zelí se lněným olejem.
Na Žitavsku se jedly knedlíky s mákem. O vánočním svátku bývá husa nebo kachna. Na konci roku nemají v Lužici žádnou zvláštní specialitu. Objevuje se také kapr na modro. K obědu může být uzené s kaší a salát ze zelí a hrášku.
Ochráncem vánočního trhu v Budyšíně je český král Václav I., který letos otevře trh 27. listopadu.