Článek
Již podruhé se tam totiž uskutečnil Den zdraví, při němž odbornice na výživu a zdravý životní styl díky svým speciálním přístrojům zjišťovaly zájemcům jejich rozložení tělesných tuků, svalové hmoty, funkčnost lymfatického systému, metabolický věk a další důležité hodnoty ovlivňující fungování lidského těla.
Pro mnohé to bylo zajímavé zjištění, zda by měli o své tělo lépe pečovat či zda mohou být spokojeni. Těm, kterým vyšly nepříznivé hodnoty, odbornice nabídly další informace k jejich vylepšení.
Na programu dne byla i ochutnávka zelených superpotravin 21. století, tj. chlorelly a zeleného ječmene či brazilských plodů ACAI. Avšak nejvíce si návštěvníci pochvalovali ochutnávku českých rakytníkových produktů, zejména rakytníkových marmelád a náplní do buchet.
Mnohé pekařky zabývající se zdravou výživou zaujal sušený sibiřský zázrak (jak se také rakytníku říkává) vhodný do slaných i sladkých těst, který zlepšuje jejich stravitelnost. Příchozí děti si přišly na své sladkostí v podobě lízátek, želatinových bonbonů, sladkých nápojů a čajů. Cukrářky jídelny POHANKA nezůstaly pozadu a speciálně pro tento den napekly Rakytníkový koláč z pohankové mouky.
„Chtěli jsme stálým zákazníkům jídelny i těm novým zpestřit naši pravidelnou nabídku zdravých jídel a pochutin o neobvyklou službu. Myslím, že je to i naše povinnost vzhledem k poslání a cílům sociálního podniku, kterým jídelna POHANKA je,“ zhodnotila záměr Dne zdraví majitelka Iva Pohanková.