Článek
Do regionálního finále se kvalifikovalo 6 nejúspěšnějších hostinských – účastníků vzdělávacího programu Akademie pivních znalců pod záštitou pivovarů Lobkowicz, a to z jižních a středních Čech a Prahy:
Vladimír Vojtěch, Praha
David Marek, Praha
Lucie Choutková, České Budějovice
Václav Kalousek, Bechyně
Václav Flutka, České Budějovice
Lukáš Matějka, Praha
V prostředí restaurace Šnyt Praha předvedli účastníci svoje umění čepování piva před pětičlennou porotou, ale také před svými kamarády, či návštěvníky, kteří se přišli podívat, jak má správně načepované pivo vypadat. V porotě zasedli: Vítězslav Zrubek - sládek pivovaru Vysoký Chlumec, a dále Silvestr Schwarz, Arnošt Kunc, Aleš Hudský a Petr Mráček.
Mimo čepování piva - na hladinku, s čepicí a šnytu, porota hodnotila například přípravu výčepního prostoru, ošetření sklenic před čepováním, ale i samotný servis načepovaného piva.
První tři nejúspěšnější účastníci regionálního finále se kvalifikovali do národního finále, které se koná v pondělí 29. dubna v Pivovaru Protivín. V národním finále soutěží účastníci v čepování piva a ve znalostech, které prokáží na místě vyplněním písemného testu z oblasti péče o čepované pivo.
Držitelem zlaté plakety Akademie Pivních Znalců z regionálního finále se stala Lucie Choutková z Českých Budějovic.
Držitelem stříbrné plakety Akademie Pivních Znalců z regionálního finále se stal Václav Flutka.
Držitelem bronzové plakety Akademie Pivních Znalců z regionálního finále se stal David Marek.
Něco málo ze znalosti piva a co porota hodnotila: Jedním ze tří piv byl tzv. šnyt. Čepování šnytu na otočném kohoutku má být správně takto: Načepované pivo se vyznačuje kompaktní tekutou krémovou pěnou. Takto načepované pivo bude mít střední říz a bude vždy čerstvé bez senzorických změn.
1. Pivo vždy čepujeme do mokrého a vytemperovaného pivního skla.
2. Přiložíme sklenici k hubici výčepního kohoutu tak, aby stěna sklenice byla vůči hubici v úhlu 45 stupňů a hubice byla ve sklenici co nejníže a u její stěny. Otočením páky kohoutu o zhruba 20 stupňů vytvoříme dostatečný základ mokré pěny na dno sklenice do asi 1/3 sklenice (záleží na tvaru sklenice).
3. Páku otočného kohoutu otevřeme na plný průtok a s ponořenou hubicí čepujeme pod pěnu pivo po skle tak, aby pěna dosahovala do přibližně 2/3 sklenice.
4. Sklenici srovnáme a pákový kohout rychle uzavřeme. Do sklenice nenecháme odkapat zbytky pěny z hubice kohoutu!
5. Pěna by měla být v tekutém stavu, krémová, bez viditelných bublin. Pěna dosahuje do asi 2/3 sklenice, pod pěnou je zhruba 1/3 sklenice piva a nad pěnou přibližně 1/3 volného prostoru. Tato mokrá hustá pěna se postupně přeměňuje v pivo a dochází na míru asi 0,25 – 0,3 l. Pivo by při konzumaci mělo ve sklenici kroužkovat.