Článek
Účastníci degustace, která se uskuteční ve vinárně poblíž Pernštýnského náměstí, budou moci beze strachu odjet domů vozem. Ochutnávat se totiž budou vína s nulovým, případně velmi nízkým obsahem alkoholu.
Tato málo známá varianta vína vzniká takzvanou dealkoholizací vína plnohodnotného, které prochází tradičním kvašením. Od klasického vína ho potom odlišuje právě jenom absence alkoholu. Jinak v něm zůstává to, co dělá víno vínem: chuť, vůně, třísloviny i charakter původní odrůdy. Vždy však záleží i na míře šetrnosti a vyspělosti dealkoholizačního procesu.
Máme-li být přesní, alkohol z vína nevymizí úplně. Jeho množství je ale zanedbatelné. Zbytkový alkohol nepřesahuje 0,5 procenta, stejně jako u nealkoholických piv. To je pro srovnání méně alkoholu, než obsahuje kefír. Mohou si ho tak bez obav vychutnat třeba právě řidiči, ale i abstinenti, nebo nastávající maminky.
Pokud s nealkoholickým vínem dosud nemáte zkušenost a chcete zkusit něco nového, případně byste rádi ochutnali nové odrůdy, můžete se degustace, která začíná v 18:30, zúčastnit a ochutnat celkem 10 druhů vína od dvou různých výrobců.