Hlavní obsah

V Chotilsku mají balón z filmu Adéla ještě nevečeřela

Novinky, Vratislav Konečný

Kam si odskočit ze Slap, když počasí nepřeje? Zajeďte si do Chotilska, zdejší moderní infocentrum je vybudované z bývalého statku. Najdete zde expozici historie středního Povltaví a balónového létání.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Informační centrum slouží jako muzeum balónového létání, jediné v České republice. Kolekce černobílých i barevných fotografií zejména z mezinárodních setkání a závodů balónů je velmi výmluvná, ukazuje svět z trochu jiné perspektivy, než ji obvykle vnímáme. Zároveň jsou to snímky inspirativní a návodné, poznat zemi z jiného stroje, než je letadlo, je velmi lákavé.

Snímky najdete v přízemí, v patře je výstava věnovaná balonářství v Čechách, i tehdejším mocnářství, s přesahem ke vzduchoplavbě ve světě. Balónový svaz sídlí sice v Brně, kde se i balóny šijí, jejich výroba je zde názorně ukázána, ale i na Chotilsku se můžete  nechat vynést do oblak.

Kromě dokumentů, různých přístrojů a částí balonů je tu k vidění i ze smetiště zachráněný zbytek filmové montgolfiéry z filmu Adéla ještě nevečeřela. V plášti má zabodnutý nůž, inspektor Ledvina v podání Rudolfa Hrušínského, který ho po unikajícím zloduchovi z praku vystřelil, sdělil slavnému detektivu Nicku Carterovi, že je to „dar přítele Messera...“

Výběr článků

Načítám