Hlavní obsah

Týden do premiéry site specific performance Hexameron

Novinky, Marta Kloučková

Ve středu 8. října ve 20:00 hodin v klášteře na Bílé hoře uvedou studenti DAMU, HAMU a VŠE site specific performance Hexameron. Představení zahájí kulturní pásmo Bílá hora 2014 / Co nás rozdělilo, může dnes spojovat?.

Foto: Anna Iskrová

Scénografka Fortuna Hérnandez předvádí ideu skladatele Gilberta Agostinha.

Článek

„Název představení se vztahuje k šestidennímu cyklu stvoření světa. Snažíme se zasadit současné skladby do konkrétního místa a historicko-spirituálního kontextu,” vysvětlila Linda Straub, která se stará o režijní a dramaturgickou supervizi.

„Přípravy na představení jsou v plném proudu a celý tým se shodne na tom, že je jistě na co se těšit. Uchopení celého představení jako slavnostního procesí přináší originalitu i tradici zároveň a aktivně diváky zapojí,” dodala Straub.

Hexameron bude pro diváky jedinečnou příležitostí slyšet orchestraci postavenou na elektro-akustice, matematice a experimentování se zvukem a nové kompoziční přístupy. Šest mladých skladatelů z HAMU hledalo svou inspiraci v náboženství, posvátné geometrií, rituálech i podstatě lidského života. Názvy skladeb (např. Ceremonie, Hlas ze Šumavské pouště či Kánon derivací) i spojení elektro-akustické hudby s projekcemi a divadelně-tanečními výstupy napovídají, že půjde o neopakovatelný zážitek.

Právě skladba Hlas ze šumavské pouště má vskutku zajímavé pozadí: „Zvukový materiál skladby čerpá z archivních nahrávek, pořízených v osmdesátých letech v chrámu sv. Markéty v Kašperských Horách na Šumavě. V eletro-akustické složce skladby je mimo jiné zvuky použito fragmentů kázání pátera Nováka, kněze, moudrého kazatele a filosofa, který byl do tohoto kraje „uklizen“ komunistickým režimem. V Kašperských Horách působil od padesátých let až do své smrti v roce 1985 a svým příkladem oslovil a formoval celou generaci lidí,” uvedl autor skladby Tomáš Reindl.

Místo konání Hexameronu, barokní areál poutního místa Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře, je inspirativním a bezesporu vzrušujícím místem. Vznikl na místě bělohorské bitvy v letech 1704-1730 z iniciativy pražských měšťanů a umělců. V současné době zde sídlí sestry benediktinky, jejichž posláním je hledat Boha a následně ho oslavovat ve všem, co patří ke každodennímu životu. Víra, spolu se symbolikou včely jako divu přírody, který fascinoval lidi odedávna, tvoří hlavní inspirační linii dramaturgie celého site specific performance. 

Hexameron vznikl v rámci projektu KNOWtilus - ostrovy vědy a umění. Projekt je podpořen z Centralizovaného rozvojového programu MŠMT ČR.

Výběr článků

Načítám