Článek
Údolí je jednou ze vstupních bran do oblíbeného pohoří Dolomity Brenta. Nejsou tu žádné obří hotelové komplexy, v noci tu neduní diskotéky ani tady nejsou ulice plné nočních barů.
Najdete tady plno ubytovacích možností přímo na selských statcích, kde můžete doslova ochutnat autentickou atmosféru a život místních lidí. Valle Salus je oázou klidu, vhodnou pro ty, kteří mají rádi klidnou romantickou dovolenou uprostřed krásné přírody.
Brambory z oblasti Lomaso
Údolí se dělí na tři oblasti. Uprostřed je Lomaso, s centrem celého údolí v obci Ponte Arche. Zde jsou všechny místní úřady.
Každá ze tří oblastí se pyšní jedním gastronomickým produktem, které jsou známé nejen v širokém okolí, ale po celé Itálii. Když se řekne Lomaso, znamená to brambory. Pěstují tu několik druhů, nicméně nejvyhlášenější jsou brambory fialové. Nikoli ty bez chuti a zápachu, které se objevují v českých supermarketech. Tyhle jsou voňavé a výborné.
V Lomasu leží také nejznámější místo, které dalo regionu druhé jméno - lázně Comano Therme. Za termální léčivou vodou sem jezdí lidé především s kožními problémy.
Ořechy z Bleggio a trocha historie
Severozápadně od Lomasa leží oblast Bleggio. Zdejší ceněný produkt jsou vlašské ořechy. Jsou menší než ty běžné v obchodech, avšak o to lépe chutnají. Ořešáků tu rostou celé háje a většina místních lahůdek je obsahuje.
Dalším významným turistickým lákadlem jsou dvě malé obce, Rango a Balbido. Rango je středověká obec se zachovalou původní architekturou. Patří mezi nejkrásnější obce Itálie. Najdete tu dlážděné uličky, náves s kašnou nebo tajemné průjezdy a zákoutí.
Balbido je zase známé tzv. murales. Tyto malby na fasádách připomínají obyvatele, jejich povolání, koníčky nebo životní příběhy, které se vážou k tomu určitému domu. V současnosti tu můžete obdivovat přes 200 děl.
Banale je stranou, ale o to krásnější
Oblast Banale leží tak trochu „za rohem”. Když za ten roh mezi obcemi Sclemo a Tavodo vyjedete, otevře se vám úchvatný pohled na masiv Dolomitů Brenta, na jehož úbočí leží dvě hlavní obce oblasti - San Lorenzo a Dorsino.
Zde jsou hrdí na klobásu ciuìga. Recept vznikl v 19. století, kdy se údolím prohnal hladomor a lidé tak se snažili využít k snědku, co šlo. Vzali zde pěstovanou vodnici, nastrouhali ji a smíchali se 30 % vepřového masa. Směs naplnili do střívek a vyudili a zrodila se ciuìga.
Dnes se už poměr surovin obrátil, takže vodnice už je v klobáse pouze 30 %. Ale ciuìga si zachovala svou unikátní zemitou chuť. Protože vodnice nemá takovou trvanlivost, klobásu tu najdete v obchodech a restauracích pouze od pozdního podzimu do časného jara.
Údolí Valle Salus je zatím tak trochu opomíjeno našimi turisty. S výjimkou rybářů-muškařů, kteří sem pravidelně jezdí na Mistrovství Evropy v tomto sportu. Údolí nabízí speciální pobyty pro rodiny s dětmi nebo dovolenou se psem. Pro ty, kteří mají rádi klid, tradice, dobré jídlo, pití a krásnou přírodu, je Valle Salus ideálním místem k dovolené.