Hlavní obsah

Trabant spadl ze svahu na Andrlově chlumu

Novinky, Stanislava Dvořáková

V Ústí nad Orlicí se neodehrála žádná skutečná havárie, ale poslední natáčecí den filmového štábu končil noční scénou na Andrlově chlumu, kdy hlavní postava filmu, Olga Hepnarová, shazuje svůj automobil Trabant ze svahu.

Foto: Pavel Kupka

Filmová postava Olgy Hepnarové se loučí se svým oblíbeným Trabantem shozením ze svahu.

Článek

Po scénách natočených v ulicích města s projíždějícími auty sedmdesátých let minulého století a procházejícími se komparsisty v dobovém oblečení, úklidu pomocí kropícího auta "Pražského podniku komunálních služeb" došlo i k nabourání Olgy do popelnic. Poté čekala na filmový štáb ještě ve večerních hodinách závěrečného dne natáčení v Ústí nad Orlicí náročná scéna shození auta ze svahu.

Tentokrát byl vybrán terén zalesněné silnice na Andrlův chlum. Přírodní podmínky byly ideálním řešením pro zobrazení filmu, méně pro filmaře. Podle předpovědi mělo pršet. To se stalo odpoledne, kdy přírodní živel si tentokrát zahrál s filmaři. S přeprškou a náporem větru museli zápasit o svůj stan, kdy i kávovar se stal obětí řádění přírody.

S večerem, kdy se vykukující slunce raději za předchozí dopuštění stydlivě skrylo za červánky, mohla další akce bezpečně začít. Na silnici vedoucí na Andrlův chlum se sjížděly početné vozy z filmařskou technikou doprovázené vozy technických služeb. Připraven byl vysoký jeřáb s plošinou se dvěma velkými reflektory, které dokonale prosvětlily celé okolí. Další vyprošťovací vozidlo čekalo na likvidaci plánované havárie. Celé dění a bezpečnost dopravního provozu pak zajišťovala městská policie.

Svodidla okolo silnice byla nahrazena patníky odpovídajícími minulé době, nebrzdící autobobil značky Trabant upoután na lano, aby nakonec neodjel sám, kam by neměl. Po odstranění problémů s jeho světly se nepočetní diváci sedící na protějším svahu dočkali první akce.

Olga neměla žádné přátele, ty jí nahrazoval silný citový vztah k jejímu Trabantu, který nedokázala opustit a tak přenechat jinému majiteli. Rozhodla se proto skončit jeho existenci shozením ze svahu.

Po několikátém opakování záběru bylo přistoupeno k poslednímu - jedinému. Předpokládalo se několik kotrmelců a skončení na střeše, čímž by auto ztratilo možnost dalšího použití. Kamery byly přemístěny pod svah, aby co nejlépe zachytily tento jediný záběr.

Životnost Trabantu byla však překvapivě nezdolná, kdy bokem po kolech sklouzl dolů, kde ho zastavil až pařez, aniž by utrpěl větší úhony.

Bez větších problémů byl upevněn k rameni vyprošťovacího vozidla a postaven zpět na silnici. Po dalších přípravách mohla opakovaná akce začít. To se však čas blížil k půlnoci a tak filmaři končili v ranních hodinách dne plánovaného odjezdu z Ústí nad Orlicí.

Výběr článků

Načítám