Článek
Televizní pořad Špetka Slovácka se začal natáčet na motivy Kuchařek tradičních pokrmů na Slovácku I. a II. v říjnu loňského roku a téměř okamžitě si získal velké množství příznivců. Z původního záměru natočit 10 dílů autor pořadu a programový ředitel TV Slovácko Jaromír Šallé velmi záhy upustil a nové díly se stále dotáčí. Vystřídalo se v nich několik kuchařů a kuchařek, které stále doma podle tradičních receptů vaří a neváhají se o recepty podělit.
Pořad je také časosběrným dokumentem, všechna připravovaná jídla kopírují průběh kalendářního roku, stejně jako II díl Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku. Knihu vydal v roce 2014 Region Slovácko, sdružení pro rozvoj cestovního ruchu ve spolupráci se Slováckým muzeem v Uherském Hraditi a SŠPHZ v nákladu 3000 kusů výtisků, o pár měsíců později vyšel i tisícikusový dotisk.
„Veškerý náklad byl už v loňském roce beznadějně vyprodán, proto jsme rádi, že se u tak oblíbeného titulu podařilo získat finanční prostředky pro další dotisk,“ uvádí Ing. Stanislav Blaha, předseda správní rady Regionu Slovácko. Oba díly budou v sobotu u Slovácké tržnice v Uherském Hradišti během dopoledne znovu představeny.
Samotný akt křtu proběhne v 9.30 hodin a kmotry DVD se stanou: Jan Dudek, ředitel TV Slovácko, Jaromír Šallé, programový ředitel TV Slovácko, Petra Kučerová, moderátorka pořadu a paní Ludmila Haldová z Kunovic, která v premiérovém díle Špetky Slovácka představila recept na tradiční vdolečky.
Návštěvníci budou moci ochutnat dobroty připravené podle receptů z obou dílů kuchařek - vínové cukroví z Buchlovic, ovesňáky z Kyjovska, makovec ze Žítkové či právě tradiční vdolečky z Kunovic Ludmily Haldové nebo vinné mošty Magdaleny Válkové ze Strážovic. K vaření se přidá i nově vznikající komunitní kavárna Café 21 v Uherském Hradišti a připraví chábovicu.