Článek
"Vše letos proběhne v pondělí 1. listopadu v pražském hotelu InterContinental od 17 hodin a bojovat o nejlepší houskový knedlík, perlu české kuchyně, se bude po celý večer. Když jsme soutěž zakládali, chtěli jsme trochu s nadsázkou propagovat české jídlo, na které se v našich restauracích zapomíná. Předsedou poroty tehdy byl Karel Schwarzenberg, který v té době ještě nebyl vládním činitelem a tak nás potěšilo, že svoji roli předsedy poroty současný ministr zahraniční přijal i letos," poznamenal k soutěži publicista Zdeněk Reimann, který o gastronomii píše více než padesát let.
Desetikilogranový pytel mouky, knihy a dárky a další drobnosti - to budou ceny pro kuchaře, který před odbornou porotou uvaří nejlépe hodnocený knedlík.
"Máme zprávy, že předchozí vítězové soutěže se rádi se získaným prvenstvím chlubí i na svých pracovištích, kde si hosté restaurací mohou přečíst, kdo jim vaří knedlíky," dodává zakladatel soutěže Zdeněk Reimann, který bude večerem provázet společně s další zakladatelkou knedlíkové soutěže, Jiřinou Dienstbierovou.
"Paralelně s hlavní soutěží proběhne i klání o nejlepší koprovou omáčku, která se bude s knedlíkem také podávat. Na závěrečném rautu soutěžící kuchaři hrdě představí svá mistrovská díla a některá zajímavá kulinářská překvapení. Ochutnávat bude desetičlenná odborná porota i laická veřejnost," doplňuje pečlivě připravovanou gastronomickou akci Jiřina Dienstbierová, jejíž manžel a senátor Jří Dienstbier bude sedět v porotě.
Letošní soutěžení opět podporuje agentura CzechTourism. „Agentura se rozhodla akci podpořit v rámci našich aktivit na poli propagace České republiky,“ připomíná Pavel Klicpera z agentury CzechTourism.
Mezi organizátory jsou též významná odborná sdružení, kterými jsou Asociace hotelů a restaurací České republiky a podobná národní asociace kuchařů a cukrářů.