Hlavní obsah

Škola v Neznašově oslavila 150. výročí svého vzniku

Novinky, Petr Pokorný

Velké oslavy malé školy. Tak nazvali obyvatelé Neznašova a okolních obcí třídenní slavnost uspořádanou s podporou Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ jako připomínku 150. výročí založení místní školy, 100. výročí vzniku republiky a konce uplynulého školního roku.

Foto: Marie Švehlová

Oslavy 150. výročí vzniku školy v Neznašově.

Článek

„V průběhu své historie měla škola již několikrát blízko ke svému zániku. Naštěstí se vždy podařilo ji znovu obnovit a pokračovat v jejím působení. Jsem proto velmi rád, že se škola v posledních letech rozvinula v úspěšnou moderní a otevřenou školu a že i díky tomu můžeme letos uspořádat takovouto oslavu. A protože jde o výročí významné, rozhodli jsme se pojmout oslavy velkolepě,“ uvedl ředitel Základní školy a Mateřské školy Neznašov Jaroslav Tůma.

V rámci oslav ve dnech 26. až 28. června byla vysazena pamětní lípa, žáci školy i školky se v rámci dopoledních workshopů „vydali do Austrálie“, zahráli si Mölkky, vyzkoušeli string art, různé pokusy či vařili dle tradičních receptů svých babiček a podobně.

Dospělí se mohli zúčastnit turnaje ve volejbale, prohlédnout si výstavu dětských prací v komunitním centru mateřské školy, projít si prostory budov školy i školky a poslechnout si přednášku doktora Jana Bartušky o historii školy. Program vyvrcholil ve čtvrtek večer Neznašov/Festem na místním fotbalovém hřišti, jehož hlavní hvězdou byla skupina Sto zvířat.

„Třídenním programem, určeným všem věkovým kategoriím, jsme chtěli oslavit nejen zmíněná výročí, ale i umožnit lidem se setkat, zavzpomínat si, popovídat. Cílem bylo, aby se pobavili, užili si společný čas s dětmi, kamarády, přáteli, známými i neznámými, aby se rozveselili a odcházeli domů s dobrou náladou,” konstatoval starosta obce Všemyslice se sídlem obecního úřadu v Neznašově Karel Tůma. „Jsem rád, že jsme toto významné výročí mohli oslavit společně s dětmi, rodiči i širší veřejností, a to především díky podpoře temelínské elektrárny,“ poznamenal starosta.

Po dokončení rekonstrukce a dostavby neznašovské mateřské školy v roce 2015, prošla stejným modernizačním procesem o rok později i zdejší základní škola. Ta se tak dočkala celkové rekonstrukce kuchyně a rozsáhlé půdní vestavby.

„Prostor staré půdy nyní obsahuje učebnu, družinu, kabinet, sociální zařízení pro žáky a učitele a úklidovou místnost. Celkové stavební náklady na tuto akci činily 7,2 miliónu korun, z nichž čtyři milióny jsme získali jako příspěvek od Jedené elektrárny Temelín Skupiny ČEZ. Šlo o významnou finanční pomoc, bez níž by se realizace rozsáhlé přestavby mohla jen z vlastního rozpočtu obce jen velmi těžko uskutečnit,“ zdůraznila místostarostka Všemyslic Marie Švehlová.

V současné době navštěvuje Základní školu Neznašov 44 žáků ve třech malotřídkách od první  do páté třídy. Školka má 40 dětí. 

Mezi místní části Všemyslic s obecním úřadem v Neznašově patří vedle už zmiňovaného Neznašova také Bohunice, Slavětice a Všeteč. Obec, ležící severně od elektrárny, má zhruba 1100 obyvatel.

Výběr článků

Načítám