Článek
Od posledního srpnového týdne mají vinaři opět možnost využívat analýzu, která vychází ze sledování vývoje hroznů a jejich detailního rozboru. Na jejich základě potom společně s inženýrem Milošem Vidlářem a docentem Pavlem Pavlouškem z Mendelovy univerzity připravují odborníci komentáře a hodnotí průběh dozrávání daných odrůd v různých lokalitách.
„V letošním roce první rozbory hroznů naznačují, že ročník 2015 bude velmi náročný z pohledu načasování termínu sklizně a technologie zpracování hroznů,” uvedl doc. Pavel Pavloušek a dodal: „Právě informace z předsběrových analýz napoví vinařům, kdy hrozny sbírat a začít s výrobou vína.“
Sběr vzorků několika odrůd révy probíhá ve vinicích v moravských podoblastech Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti. „I když není analýza provedena přímo na konkrétní vinici, může vinaři poskytnout řadu praktických a užitečných informací. Přínosné je i srovnání s vývojem z analýz z předchozího ročníku,“ říká enologicko-technologický poradce BS vinařských potřeb, Miloš Vidlář. „V případě zájmu pěstitele, je možné provést rozbor a analýzu hroznů přímo z jeho vlastní vinice.“
Zkušební sběr hroznů se provádí pravidelně každý týden a poté se z moštu stanovují základní kvalitativní parametry, tj. množství glukózy + fruktózy, YAN, titrovatelných a organických kyselin, hodnotu pH. Aktuální informace potom vinaři naleznou každý týden na www.vinarskepotreby.cz nebo je v případě zájmu mohou obdržet i přímo na svou mailovou adresu.
Kromě předsběrových analýz mohli vinaři poprvé od letošního června využívat poprvé i analýzy aktuálního stavu révy vinné zaměřené na výskyt škodlivých organismů a následně na doporučení vedoucí k ochraně vinic. Kromě toho BS vinařské potřeby poskytují i individuální enologicko-technologické poradenství, profesionální servis, rozbory a analýzy v akreditované laboratoři a řadu dalších odborných služeb v segmentu vinařství a vinohradnictví.