Článek
Přítomní členové unie měli možnost po koronavirové pauze ochutnat šest bílých a šest červených vín. Nejvíce je zaujalo Grand Cuvée CH. C. André pozdní sběr ročník 2017 ze Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice a. s. Hodnotitelé mu udělili celkem 90,31 bodu.
Šampion červnového hodnocení Grand cuvée Ch. C. André je složený ze dvou odrůd - André 50% a Cabernet Sauvignon 50%. „Každý ročník se kupážuje v jiném poměru vždy tak, aby byl profil vína co nejzajímavější,“ uvedl enolog Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice Libor Jestřáb, který společně s technologem Ondřejem Konečným víno vytvářel.
„V případě ročníku 2017 mělo André cukernatost 23oNM a Cabernet Sauvignon 24oNM. Hrozny pochází z viniční trati Nadzahrady, z jednoho z nejteplejších míst Velkopavlovické podoblasti. Na vinici v prvním srpnovém týdnu došlo k redukci hroznů o třetinu. Vinifikace při 20oC byla bez přidání kvasinek, taninů či jakýchkoliv jiných enologických přípravků,” dodal.
Obě vína zrála odděleně 9 měsíců ve velkých dubových sudech a následně byla na 16 měsíců stále odděleně uložena do sudů typu barrique. Výsledná kupáž byla odložena opět ve velkém sudu na 3 měsíce a následně lahvována. Víno s temně povidlovou barvou s fialovým okrajem má aromatiku tmavého ovoce s lehkým tónem eukalyptu.
Druhým nejúspěšnějším a současně nejlepším bílým vínem červnového setkání členů Unie enologů pak byl se ziskem 88,75 bodů Grand veltlín Weinperky no.7 pozdní sběr ročník 2017 z Vinařství Piálek & Jäger s.r.o. „Tento vzorek byl jediným vínem této degustace oceněným nejvyšším možným počtem bodů, tedy 100,“ dodal člen Unie enologů ČR Miloš Vidlář.
Červnové setkání členů Unie enologů ČR s hodnocením vín bylo třetím letošním a již dvacátým prvním za dobu existence Unie enologů. Celkem již posoudili 240 vín, z nichž 146 bylo zařazeno do žebříčku stovky nejlepších vín soutěže Suchá vína online.
Tato v České republice nejnáročnější soutěž hodnocení vín je založena na systému plovoucího výběru 100 nejlepších moravských a českých vín. U každého vína hodnotí komise složená z přítomných členů unie nejen senzorické vlastnosti, ale také jeho momentální kondici a chování vína v čase hodnocení z velké sklenice, kde vynikne vrstevnatost a potenciál vývoje včetně vhodnosti ke snoubení v gastronomii. Vína se bodují způsobem vylučující alibismus a všechna hodnocení se počítají do průměru.
Do výběru mohou být následně zařazena pouze vína, která dosáhnou 85 bodů. Platí také, že vína s vyšším bodovým hodnocením nahrazují v systému ta s hodnocením nižším.
„Posláním soutěže je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými vína Evropy a celého světa,“ dodal předseda Unie enologů ČR Mojmír Baroň.
Další informace na www.unieenologu.cz a www.suchavinaonline.cz