Článek
Společný stánek gastronomického festivalu Chuť Jeseníků a Okresní agrární komory nabídl to nejlepší z Jeseníků i Olomouckého kraje.
Největší úspěch měla dubická tlačenka na chlebu Zubr z přerovské pekárny Tiefenbach. Obě potraviny jsou oceněny jako Regionální potravina Olomouckého kraje. Takových chlebů se na Džemfestu snědly skoro dvě stovky.
"Největším překvapením pro labužníky byly Loštické šátečky. I přes jejich název očekávali konzumenti sladkou chuť - o to víc byli překvapeni, když z listového těsta vykoukla tvarůžková tyčinka. Stejně nedůvěřivě k šátečkům přistupovali i vystupující muzikanti. Ovšem jakmile lahůdku prokoukli, po šátečcích z loštického klenotu se jen zaprášilo," objasnila překvapení hostů obsluha stánku. "O poslední kousky se prý strhla kamarádská bitka mezi členy skupiny MIG 21 a O5 a Radeček," dodala.
Z tradičních jídel Jeseníků vybrali organizátoři dva zástupce: šumperský telecí perkelt a kamenickou bramboračku. "Bramboračka z Jeseníků je zvláštní tím, že její základ tvoří vývar ze slaniny," vysvětlil spoluautor nově vycházející kuchařky Chuť Jeseníků Ondřej Polák.
Kromě ochutnávky osmi Regionálních potravin Olomouckého kraje a dvou tradičních jídel Jeseníků se zájemci mohli seznámit se všemi Regionálními potravinami Česka formou letáčků a map, které byly volně k dispozici. Nabídku stánku si účastníci Džemfestu velmi pochvalovali.
"Jsem příznivcem místních produktů, kde je zaručena jejich kvalita. Přiznám se, že jsem očekávala spíše klobásy nebo guláš, nabídka mě ovšem příjemně překvapila. S manželem jsme zvládli ochutnat za celý večer kompletní nabídku stánku," ocenila dobrý nápad jedna z účastnic.
Činili se také ostatní návštěvníci festivalu, stánek se zavřel o druhé hodně ranní, kdy v nabídce zůstalo pár posledních kousků.