Hlavní obsah

Polovina prázdnin i táborů je za námi

Novinky, Eva Jenčíková

Polovina prázdnin už je pryč. A s ní i větší část táborů, které každoročně připravuje Dům dětí a mládeže v Týništi nad Orlicí.

Foto: Eva Jenčíková

Tábor Bradavice se konal v Krkonoších, kde bylo opravdu krásně.

Článek

Hned druhý den po vysvědčení se na tábor Bradavice, v termínu 1. - 11. 7., vypravily děti na horskou chatu v Sedmidolí. Po pěti letech se zase vrátily do světa kouzelníků a čarodějek, kteří navštěvují kouzelnickou školu v Bradavicích. Tábor byl vlastně školním rokem, ve kterém se děti učily Obranu proti černé magii, Lektvary, Péči o kouzelné tvory, Bylinkářství nebo Přeměňování.

Účastníci tábora byli rozděleni do čtyř kolejí - Nebelvíru, Zmijozelu, Mrzimoru a Havraspáru. Famfrpál je kouzelnický sport, při kterém se létá na košťatech, chytá se zlatonka a míč se hází do obručí. Všechny tyto prvky byly v místním podání famfrpálu zachovány a tento vtipný sport si všichni každodenně užívali.

Kromě vyučování se konal celodenní výlet do Špindlerova mlýna, oslava Smrtozenin Uplakané Uršuly, hrály se tradiční táborové hry, pekli se buřty a hlavně si všichni užívali letní pohodu a nové i staré kamarády.

Uběhlo to, jako když luskneš prsty

Ve stejném termínu se konal tradiční taneční tábor v Říčkách v Orlických horách. „Uběhlo to, jako když luskneš prsty. Při příchodu na tábor jsme našli obří hřib, který jen tak rostl v příkopě. Byla to předzvěst, že počasí bude sice teplé, ale trochu mokré. Naštěstí pršelo téměř jenom v noci, takže nám to tolik nevadilo a denní program byl nabitý tanečními choreografiemi ve stylu zumby, kterou si připravily jednotlivé účastnice,” hlásili účastníci z tábora.

Nechyběly ani tradiční záležitosti, a tak se táborníci vydali na Hmyzákov a hledali každý svoji květinku, která po splnění úkolů rozkvetla do krásy a večer všichni navštívili hmyzkotéku, na které se pořádně vyřádili. „Další den byl plný lam - tělosvalolamy, okonoholamy a večer filmolam. Střihli jsme si samozřejmě i bobr, což znamenalo oškrabat brambory pro celý tábor a doputovat za borůvkami, a aby to bylo stylové dopoledne, měli jsme bojůvky na hřišti u kostela,” popisují účastníci.

A co to byl byl „muťák“ a co dělali mutanti? „To je přece jasné, že se běhal azimuťák. Avšak podle jedné malé tábornice z oddílu Surikat, mutanti naprosto zaručeně neběhali podle buzoly, ale dělali 'těch těch těch',” hlásí jedna z tábornic.

Výlet k menhirám zhatila bouřka

Navštívit tajemné menhiry v Říčkách, které jsou zmenšeninou anglického Stonehenge, se však účastníkům turnusu nepodařilo, plány jim zhatila bouřka. „Ale zato jsme objevili obrovský kříž na kopci zvaném Pustý a Medúzy podnikly noční sólový pochod za svitu měsíce v úplňku. Bylo to mystické a hodně tajemné.”

„Po cestě do neznáma, kdy cílem byla dvě různá místa - Kunštátská kaple a rozhledna na Anenském vrchu, nás večer navštívila stará známá - veverka z filmu Doba ledová a Žena v černém. Konec tábora jsme zakončili stylově - hlasováním o nejlepší choreografii zumby a OH v Říčkách v netradičních olympijských disciplínách. Teď už jenom, neroňte slzy, sejdeme se brzy, na horách to bylo prima, za rok bude zase psina.“

Děkujeme všem vedoucím za jejich čas a energii, kterou dětem věnovali.

Související témata:

Výběr článků

Načítám