Článek
Soutěž ve vaření polévky bude opět spojena s trhem a doprovodným programem, který na polickém náměstí bude probíhat přibližně do 18:00 hodin.
Na pódiu se během dne vystřídají kapely Dívčí trio, Kamarádi osady 5 a Nacopak Band. Celým dnem bude provázet moderátor Tomáš Peterka z Českého rozhlasu Hradec Králové.
Pro kuchařské týmy jsou na dopoledne připraveny doprovodné soutěže tematicky spojené se zelím. V odpoledních hodinách si pro radost budou moct zasoutěžit děti. Pro ně provozovatelé pouťových atrakcí instalují na náměstí na celý den také skákací hrad a obří skluzavku.
Police nad Metují se k pořádání akce inspirovala ve Velkých Bílovicích na jižní Moravě. Jejich zástupci v minulém roce zasedli v odborné porotě. Právě ta rozhoduje o vítězi soutěže. Týmy si zajišťují suroviny samy, pořadatelé obstarávají pouze dřevo na topení a vodu z místního artézského zdroje na náměstí.
Na samotné vaření, které bude v 8:30 hodin zahájeno salvou Ostrostřelecké gardy polické, mají k dispozici tři hodiny. Kulinářské výtvory bude hodnotit odborná porota, ke které se soutěžní vzorky dostávají jednotlivě a anonymně. Soutěžní vzorky jsou posuzovány komplexně – hodnotí se nejen vzhled, ale např. i vůně, chuť, hustota nebo barva, obsah přírodních přísad v polévce. Vítězné družstvo si, kromě věcných cen, odnese také putovní zelák.
Do soutěže je v současné době přihlášeno celkem pět týmů, včetně loňského vítězného T. O. Red West, který získal jako první putovní zelák. Pokud ještě někdo uvažuje o přihlášení do soutěže, neměl by váhat. Termín pro podání přihlášek končí v úterý 31. května.
Akce se koná za každého počasí. Bude spojena s dopravními omezeními v centru města – v následujícím termínu bude uzavřeno celé Masarykovo náměstí a přilehlé ulice (část ul. 17. listopadu – u Pellyho domů, Tomkova, Kostelní, K Opatrovně): od pátku 10. 6. od 18:00 do soboty 11. 6. do 24:00. Pořadatelé tak žádají všechny, kteří parkují na náměstí, aby využili jiné parkovací plochy ve městě.
Časový harmonogram akce na www.policko.cz a plakátech.