Článek
Boom minipivovarů stále pokračuje, jen v Česku jich funguje přes 400. Řada z nich své pivní speciály představí na oblíbeném festivalu Pivo na Náplavce. V loňském roce ho navštívilo přes deset tisíc návštěvníků.
„Festival má podtitul ,festival malých a mini českých pivovarů‘, všechny zúčastněné pivovary tudíž budou ryze české, respektive české, moravské a slezské. Letošního šestého ročníku se zúčastní 50 minipivovarů, některé úplně poprvé. Kromě toho bude pro návštěvníky jako každý rok připraveno i festivalové pivo. Letos ponese název ,Vltavská čubička‘, vyrobí ho kraslický pivovar Krušnohor – nejoblíbenější pivovar návštěvníků loňského ročníku festivalu – a půjde o svrchně kvašenou pšeničnou osmičku,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Pivo na Náplavce.
Pamatováno je i na dámy, pro které je připraveno pivo Aurosa. „Jedná se o český ležák v designových lahvích vyráběný především pro ženy, ale nejen pro ně. Zajímavé informace o pivu, chmelu a minipivovarech mohou návštěvníci získat v publikaci Československá pivovarsko-sladařská ročenka 2018, která bude po oba festivalové dny k zakoupení u vchodových stánků,“ doplnil.
Festival vypukne v pátek 15. června ve 14 hodin. V sobotu mohou návštěvníci dorazit už v 10 hodin dopoledne. V oba dny potrvá akce do 22. hodiny. „V sobotu mezi 8. a 14. hodinou bude na festival navazovat farmářský trh Náplavka s dalšími desítkami stánků,“ doplnil Jiří Sedláček.
Během všech ročníků se pivo pije výhradně z degustačních sklenic – organizátoři se tak snaží zamezit zbytečnému odpadu v podobě plastových kelímků a navíc pivo ze skla lépe chutná. Klasických půllitrů se návštěvníci festivalu ale nedočkají ani letos.
„Pivo na Náplavce je degustačním festivalem, pít se tedy bude maximálně po třetinkách. Novinkou letošního ročníku je možnost degustace i po 0,15 litrech. Vstupné je zdarma. Podmínkou konzumace piva je koupě degustačního setu, který sestává z festivalového skleněného džbánku o objemu 0,3 l, festivalového katalogu, festivalového pivního tácku a propisky. Set bude stát 100 korun, senioři ho budou mít k dispozici za 70 korun a bude použitelný po oba dny konání festivalu,“ popsal Jiří Sedláček.
Vedle stánků s pivem bude na místě dalších 20 stánků s gastronomií hodící se právě ke zlatavému moku. „Návštěvníci budou mít opravdu z čeho vybírat. Pochutnat si budou moci v oba dny například na pochutinách k pivu – pagáčkách s olivami a sýrem, škvarkových tyčinkách, cibulových kroužcích nebo pražených mandlích ve slané i sladké variantě z malých španělských farem,“ popsal Jiří Sedláček.
Chybět nebudou ani sytější jídla, jako například grilovaná nebo jemně uzená kachní prsa, sendvič s grilovaným sýrem, BBQ trhané vepřové a hovězí, kuře pečené v podmáslí nebo burgery s trhaným vepřovým nebo se sýrem halloumi.