Hlavní obsah

Objevte Tajemství vrcholů Českého lesa, pohoří nabízí mnoho mysterií

Novinky, Vratislav Konečný

Kordillery, Ruwenzori, Kavkaz, jak exoticky znějí názvy pohoří. Také se jejich návštěvou občas někdo pochlubí. Ale byli jste už v Českém lese? Na Čerchově, Havranu, Škarmance nebo Diebergu či Kreuzfelsenu? Pokud ne, tak to napravte. Narazíte na mysteriozní místa, na lidmi nezasaženou krajinu.

Foto: nakladatelství Starý most

Vojenské radiolokační zařízení na vrcholu Velkého Zvonu u Bělé nad Radbuzou

Článek

Pozapomenutý hraniční kraj

Nevysoký Český les se táhne 80 kilometrů při jihozápadní hranici Česka. Hodně připomíná Brdy. Turisticky zatím málo navštěvovanou lokalitu, na bavorské straně známou jako Böhmerwald představuje výtečná kniha Tajemství vrcholů Českého lesa I. pánů Jana Hajšmana a Jaroslava Vogeltanze.

Území má podobnou historii jako Šumava, nyní zalidňovaná turisty, místy až neúnosně. Český les byl v 19. století vnímán i jako území vlastenecké, s Čechami bytostně spjaté, zvláště pak jeho jižní část Chodsko.

Legendy o hrdých Chodech bránících se germanizaci pronikly hluboko do národního povědomí. Jenže ono to s Janem Sladkým-Kozinou bylo trochu jinak, i s pánem z  Lammingeru, ale chodské povídačky se krásně poslouchají. 

Německý živel tu působil již od středověku, panovníci potřebovali kolonizovat nepřístupné hraniční oblasti, na mnoha místech tak vznikaly například sklárny. Přitom tu Češi i Němci žili pokojně vedle sebe, až do nástupu Hitlera k moci.

Česko-německé spory pak zbrzdily rozvíjející se turistiku a další, ještě větší ranou byl rok 1946. Vysídlené německé obce se málokde podařilo dosídlit, spíše byly vyrabovány, a  protože se ocitly v hraničním pásmu, po roce 1948 je zbořili.

Výborný průvodce turistickými cíli

Tajemství vrcholů vás provede nejen po krásných vyhlídkách, ale také historií, nahlédnete do ruin kostelů, nepatrných zbytků vesnic. U každého vrcholu najdete jeho název, výšku, převýšení nad okolím, jaké značky tu vedou i klasifikaci rozhledu.

Z některých jsou výhledy panoramatické, někde omezené okolní vegetací. Český les má hodně co nabídnout. Kordillery to nejsou, ale co je doma, to se počítá.

Skvěle napsanou a nafocenou publikaci, na jejíž druhý díl se již těším (bude v ní Dyleň, Plešivec, Přimda, Signalberg a další) vydalo nakladatelství Starý most Plzeň.

Výběr článků

Načítám