Článek
Výrobky posuzovala hodnotitelská komise v pěti kategoriích. V každé z nich vybrala tři nejlepší.
„První ročník soutěže se setkal s velkým ohlasem ze strany zemědělců, farmářů a dalších výrobců, proto jsme soutěž o krajskou značku kvality vyhlásili i v roce 2018. Místním výrobcům tak chceme i tímto způsobem pomoci jejich výrobky zviditelnit a představit zákazníkům a spotřebitelům,” uvedl krajský radní Karel Jakobec.
Do kategorie Masné výrobky přihlásili 3 výrobci 12 produktů, do kategorie Mléčné výrobky celkem 6 producentů přihlásilo 17 výrobků. V kategorii Pekařských a cukrářských výrobků soutěžili 3 výrobci s 9 výrobky, v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje pak 3 výrobci se 14 produkty. V kategorii Ostatní bylo přihlášeno 16 výrobků pěti producentů. Soutěžní výrobek přitom musí být vyroben v Karlovarském kraji a hlavní surovina musí mít tuzemský původ.
„Nebudu zastírat, že pro komisi bylo hodnocení velmi příjemná záležitost, protože máme možnost seznámit se s novinkami, které si producenti z našeho kraje připravili. Často je velmi těžké určit v rámci jedné kategorie, co je nejchutnější a zaslouží si ocenění,” dodal krajský radní Jaroslav Bradáč, který se stal členem hodnotitelské komise společně se zástupci Agrární komory, Krajské veterinární správy nebo krajských středních škol.
Soutěž zajišťuje Integrovaná střední škola Cheb, odloučené pracoviště Dalovice, ve spolupráci s Odborem životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Karlovarského kraje. Slavnostní vyhodnocení výsledků a předání certifikátů novým držitelům značky Dobrota Karlovarského kraje se uskuteční v září v Sokolově.