Článek
Festivalovým sládkem bude zkušený odborník Zdeňek Baszczyňki z pivovaru Radegast, který se bude po celé čtyři dny starat o kvalitu piva a pivního servisu na festivalu. Čeká ho pořádná šichta.
Festivalový sládek bude průběžně u všech výčepů kontrolovat, jestli pivo chutná, jak má, zda má ideální teplotu a je správně načepované. Pokud bude vše v pořádku, označí výčep svou vlastní speciální značkou. V letošním roce se bude pivo čepovat z 240 výčepních kohoutků a návštěvníci si budou moci vybírat z 21 druhů piv.
První den festivalu narazí Festivalový sládek na hlavním pódiu první sud. Symbolicky tak zahájí čepování piva v areálu festivalu Colours of Ostrava. V roce 2014 vypili lidé na festivalu 300 000 piv.
Na programu bude také škola čepování a setkání u piva. V unikátní hospodě Radegast Pub se budou moci návštěvníci festivalu pod vedením Festivalového sládka naučit správně čepovat pivo a budou seznámeni s dalšími zajímavostmi, které má Festivalový sládek připravené.
„Mou každodenní prací je pomáhat výčepním piva Radegast po celé České republice ve zlepšování péče o naše pivo a jeho čepování. Hospod je hodně, času málo, takže jsem dlouho zvažoval, zda vzít tuto roli Festivalového sládka. Pro rozhodl fakt, že na festival Colours of Ostrava přijedou tisíce lidí z ČR a zahraničí, a tak to beru jako dobrou příležitost je seznámit s naším pivem, jeho kvalitou, výrobou a historií,” konstatoval Zdeněk Baszczyňki.
„Radegast je oficiálním pivem Colours of Ostrava od roku 2013. V pivovaru Radegast se vaří pivo od roku 1970. Oblibu si získalo díky své charakteristické výrazně hořké chuti. Nyní je pivovar Radegast součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s.,” sdělila Kateřina Krásová z Plzeňského Prazdroje