Hlavní obsah

Neplatiči nájemného mohou v Plzni využít vyhlášené dluhové amnestie

Novinky, Alena Lochmannová

Celkem 1531 lidí v Plzni dluží městu zhruba 116 miliónů korun za nájem a další služby související s užíváním bytu. Do konce roku mají tito neplatiči nájemného možnost využít dluhové amnestie, kterou jim plzeňští městští zastupitelé umožnili.

Foto: Alena Oudová

Dluhová amnestie se týká dlužníků, kteří mají dluh na nájemném a službách nebo mají uzavřenou dohodu o splátkovém kalendáři.

Článek

Na svém červnovém zasedání schválili odpuštění poplatků a úroků z prodlení na nájemném i na službách evidovaných k 31. prosinci 2013. Podmínkou je úhrada nesplacených závazků za nájem a služby do 31. prosince letošního roku.

„Cílem dluhové amnestie je motivace neplatičů k úhradě základního dluhu na nájemném a poskytovaných službách a také snížení celkové zadluženosti města,” uvedl Zdeněk Švarc, vedoucí bytového odboru magistrátu.

Dluhová amnestie se týká dlužníků, kteří mají dluh na nájemném a službách nebo mají uzavřenou dohodu o splátkovém kalendáři.

„V případě, že je ohledně výše dluhu vzniklého z nájemních vztahů k bytům ve vlastnictví města vedeno nebo skončeno soudní řízení, musí dlužník uhradit veškeré dosud vzniklé náklady do termínu stanoveného rozsudkem, nejpozději ale k poslednímu dni letošního roku. Tento termín na zaplacení nákladů je nutné dodržet i v případě, že je proti dlužníkům vedena exekuce,” doplnil Švarc.

Prominutí dluhu na poplatcích z prodlení se nevztahuje na nájemce, kterým město dalo nebo hodlá dát nabídku na odkoupení stávajícího bytu za zvýhodněných podmínek podle zásad prodeje bytů do osobního vlastnictví. Zájemci o prominutí dluhu na poplatcích a úrocích z prodlení musí podat písemnou žádost.

„Samozřejmě po zaplacení základního dluhu do konce letošního roku. Žádost je nutné adresovat do 31. března 2015 správci bytů, tedy na Obytnou zónu Sylván, který vyčíslí dluh a jeho příslušenství. Poté bude žádost předložena ke schválení orgánům města,” dodal Švarc.

S podrobnostmi dluhové amnestie se mohou dlužníci seznámit na webových stránkách akciové společnosti Obytná zóna Sylván, která městské byty spravuje, nebo na stránkách města.

Související témata:

Výběr článků

Načítám