Článek
Jedná se o kraje, které zcela nebo částečně leží na území historických zemí Morava a Slezsko.
„V boji o zahraničního turistu musíme být nápadití. Většina z nich totiž stále používá rovnici ČR=Praha. Proto se všechny moravské kraje spolu s Vysočinou a Pardubickým krajem rozhodly pro samostatnou prezentaci turistického potenciálu východní části republiky. Pozvánku k návštěvě našich krajů doprovázíme třídenními gastronomickými akcemi. První z nich právě probíhá v Drážďanech,“ říká Dana Daňová, ředitelka zlínské Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.
„Hned první večer si v Drážďanech na moravskou gastronomii vyšlo 398 hostů. Nejvíce šla na odbyt valašská kyselice a plněné vepřové koleno. Hosté jednoduše vyjedli hospodu, což se zde údajně několik let nestalo,“ komentuje šéfkuchař Mirek Horák, který se stal dočasným vládcem místní kuchyně.
Během gastronomických dnů jsou distribuovány do cestovních kanceláří i ke koncovým klientům propagační materiály, nabídky zájezdů do ČR, je zařazována inzerce v rádiích, místních webových stránkách apod. Navíc byl vytvořen webový portál www.moravia-czech.eu, který přináší aktuální nabídky pro cestovní kanceláře i individuální turisty.
„Rozhodně máme návštěvníkům co nabídnout. Vždyť na území, které prezentujeme, leží osm z 12 památek, které jsou v ČR zapsány do seznamu UNESCO. Přírodní prostředí, bohatá historie a tradice, kvalitní infrastruktura a různorodost turistických cílů činí z tohoto území atraktivní lokalitu, kterou je potřeba potencionálním hostům představit“, dodává Dana Daňová.
Další gastrofestivaly proběhnou v polských Katovicích (29.–31. května), Vídni (4.–6. června) a Bratislavě (13.–15. června).