Článek
Odborná porota složená ze zástupců pořadatelských institucí, zájmových organizací a znalců české kuchyně neměla lehkou úlohu, neboť všichni účastníci soutěže z mnoha regionů se předvedli s tím nejlepším, co dovedou uvařit.
Soutěž byla sice před lety založena s určitou nadsázkou, ale její smysl propagovat české jídlo, na které se v českých restauracích trochu zapomíná, dokonale plní. A jak soutěž kuchařů dopadla a kde se vaří porotou vybraný nejlepší houskový knedlík?
Nutno přiznat, že v Praze a dokonce v restauracích hodně blízko od sebe. Dokonce, kdybychom si na mapě vykreslili kružnici mezi vyhodnocenými restauracemi, tak by se oceněné podniky vešly do poměrně malého kruhu o průměru dlouhém necelé tři kilometry.
Vítězem se stal Josef Sedlák, čtyřiadvacetiletý kuchař s šestiletou praxí z Hotelu Hoffmeister, před mladým učněm z hotelu InterContinental Tomášem Šafránkem a v pořadí třetí kuchařskou dvojicí tvořenou dvaatřicetiletým Michalem Čermákem a sedmačtyřicetiletým Jiřím Schwarzem z hotelu Crowne Plaza z pražské Podbaby.
Paralelně s hlavní soutěží proběhlo i kuchařské klání o nejlepší koprovou omáčku, o které rozhodovaly hlasy všech návštěvníků. S vyhodnocováním soutěžících kuchařů to sice letos bylo trochu složitejší, ale nakonec na podruhé se soutěžící dozvěděli, že nejlepší koprová omáčka se vaří v hotelu Dvořák v Táboře. Stříbrnou pozici získaly dvě ženy z kuchyně restaurace Lesní zátiší, kterou najdete u dálnice mezi Vejprnicemi a Plzní, a třetí pozici obsadil Jaroslav Zelenka, jehož kuchyně je v provozovně u dálnice na Říčansku (tento soutežící díky své 203 cm vysoké postavě byl mezi soutěžícími naprosto nepřehlédnutelný).
Nebyla náhoda, že letošní soutěžení opět podporovala Agentura CzechTourism a téměř všichni účastníci jsou členy Asociace hotelů a restaurací České republiky nebo obdobné národní asociace kuchařů a cukrářů.