Hlavní obsah

Náročná disciplína požární útok zamíchala na MS v požárním sportu pořadím

Novinky, Josef Zajíc

V sobotu 20. srpna bylo čtvrtou disciplínou - požárním útokem - zakončeno XII. Mistrovství světa mužů, VII. Mistrovství světa dorostenců a III. Mistrovství světa žen a dorostenek v požárním sportu. Náročná disciplína družstev o šesti až sedmi lidech zamíchala pořadím v celkovém hodnocení.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 20.8.2016. Mistrovství světa v požárním sportu. Po startu.

Článek

Požární útok je nejnáročnější disciplína mistrovství. Společně bojuje šest až sedm jednotlivců. Jejich soulad, přesnost a nasazení musí v konečném výsledku působit, jako kdyby soutěžil jeden "muž".

Družstvo má na startovní desce připraven materiál, který si musí upravit tak, aby po startu šlo všechno hladce. Tedy stroj, který nasává vodu z kádě, žene do hadice B a z rozdělovače na dvě hadice C. Ty nesou dva závodníci, kteří z daného místa stříkají proudem vodu do terče otvoru 5 cm a musí naplnit 5 litrů vody. Vše je měřeno elektronicky. Ze dvou časů se počítá ten horší.

V kategorii mužů startovalo celkem 14 družstev. Každé družstvo mělo dva pokusy, při kterých si vyměnili běžecké dráhy. Právě to nasazení kolektivu, kdy každý jednotlivec má svůj úkol, který navazuje na dalšího, aby v konečném účtu byl co nejkratší čas, je základní deviza úspěchu. 

Výsledky muži:

1. Slovensko - 25,52 vteřiny, 2. Bělorusko - 25,54, 3. Česká republika - 26,03. V celkovém součtu po čtyřech disciplínách mužů se mistry světa stal tým Běloruska se 7 body, 2. Ukrajina - 11 bodů, 3. Česká republika 15 bodů.

V kategorii žen závodilo stejným způsobem osm družstev. Ženy, podle všeobecného mínění (neprokázáno vědecky), jsou pečlivější a přesnější než muži. Při přípravě techniky a materiálu před startem, na kterou má tým 5 minut, to bylo vidět. Po zaznění výstřelu startovní pistole začal pracovat adrenalin a ne vždy se dařilo. Některým méně zkušeným hasičkám se podařilo pokazit pokusy oba.

Výsledky ženy:

1. Bělorusko - 26,48, 2. Rusko - 26,59, 3. Slovensko - 27,61. V celkovém součtu bodů po čtyřech disciplínách: 1. Bělorusko - 7 bodů, 2. Ukrajina 11, 3. Česká republika - 15 .

Odpolední část zahájilo šest družstev dorostenek. Boj byl až do posledního pokusu na ostří nože. Mladé ženy si nic nedarovaly a bojovaly s velkým nasazením. Příprava a trénink ukázaly své.

Výsledky dorostenek (juniorky):

1. Slovensko - 20,87, 2. Česká republika - 21,02, 3. Rusko - 21,21. Celkově: 1. Rusko - 6 bodů, 2. Bělorusko - 11, 3. Česká republika- 13.

Po malém přestavění dráhy ukončili čtvrtý den soutěžení dorostenci. Závodilo osm družstev. Nasazení bylo opět  veliké. Chlapci se snažili a na časech to bylo vidět.

Výsledky dorostenci (junioři):

1. Bělorusko - 19,89, 2. Česká republika - 20,59, 3. Kazachstán - 21,15 Celkově po čtyřech disciplínách: 1. Česká republika - 9 bodů, 2. Bělorusko - 10 , 3. Rusko - 12.

Po ukončení závodu dorostenců byl v 17:20 odstartován závěrečný ceremoniál, v jehož průběhu byly uděleny poslední medaile, poháry, ceny. Nejvyšší představitelé organizačního štábu akci zhodnotili a poděkovali rozhodčím, členům štábu a v neposlední řadě technické četě, která pod vedením Miloše Kawuloka stavěla, bourala a zase stavěla a chystala vše potřebné tak, aby vše bylo  v pořádku.

Šampionát v požárním sportu se v Ostravě vydařil.

Související témata:

Výběr článků

Načítám