Hlavní obsah

Na skleničku s "punkáčem"

Novinky, Blanka Marková

Práce vinaře je činností objevnou, přesto se časem může stát stereotypem. I proto vinař František Machovský rád experimentuje s technologiemi výroby vína, které se vymykají většinové produkci. Pokud je cesta, kterou se vydá, správná a výsledek zajímavý, rád se těmito víny pochlubí i veřejně.

Foto: Blanka Marková

Vinař František Machovský ve sklepě v Bořeticích.

Článek

Právě tak vznikla třetí řada vín vinařství Baraque, která nese označení PUNK. Jsou to vína, která jdou technologicky tak trochu „proti proudu“ a rozhodně nenaplňují označení jako konformní, líbivá nebo jednoduchá.

František Machovský zatím připravil zatím tři z těchto neobvyklých vín. Jedním z nich je „seriózní rosé“ Cuvée Franc.

„Jsme zvyklí na lehká ovocná rosé na zbytkovém cukru, ale toto rosé bylo vyrobeno z vyzrálých hroznů, je suché a zrálo v sudu. Víno s osobností Chytrá blondýna je komplexní a plné, a rozhodně nespadá do kategorie naivních vín na terasu,” říká vinař.

Další dva „punkáče“ můžeme označit také jako vína naturální. I tady byla pro vinaře důležitější myšlenka než obchodní strategie, protože tento typ vín je také vyjádřením postoje k přírodě a životní filosofií.

Technologie výroby naturálních vín

Vinný mošt kvasí přirozenou cestou a následuje dlouhé míchání na kalech – batonáž, která vede jednak k přirozené konzervaci (a umožňuje minimální použití síry), jednak k plným a tělnatým vínům.

S tímto vínem je během procesu výroby manipulováno jen minimálně, aby netrpělo otřesy a případným šokem. Vinař nepoužívá čerpadla a od hroznu až po láhev využívá pouze gravitačního stáčení. Zároveň nepřidává žádná aditiva pro zlepšení chuti a senzorických vlastností, vína nejsou čiřena ani filtrována.

Naturální vína bývají tak trochu tvrdá, minerální, komplikovanější v chuti i vůni, některé konzumenty může odradit přirozený zákal. „Je to víno pro náročné zákazníky a lidi, kteří se nebojí zkoušet nové chutě a poznávat víno v jeho nejpřirozenějším stavu,” vysvětluje František Machovský.

Mezi tato vína patří Chardonnay 2017 a originální Hipster Ryzlink vlašský, víno komplexní, které si razí vlastní cestu směrem k vínomilcům.

Pokud byste chtěli naturální vína ochutnat, není nic jednoduššího než se vydat do jihomoravských Bořetic nebo na Vrbici. V těchto obcích provozuje vinařství Baraque svoje vinné sklepy. Na Vrbici bude sklep otevřený 4. května v rámci akce Z kopca do kopca, v Bořeticích pak v termínu Dne otevřených sklepů 25. května 2019. Vstupenky lze koupit online v předprodeji.

Související témata:

Výběr článků

Načítám