Článek
Svatomartinské víno může být podle tradice poprvé veřejnosti nabízeno 11. listopadu v 11 hodin, návštěvníci Náplavky tak budou mezi prvními, kdo letošní ročník vín ochutná. A bude z čeho vybírat.
„Na akci svá mladá vína představí 24 českých a moravských vinařství, která dovezou kolem 5500 lahví. K dispozici budou také tichá vína a pro zahřátí oblíbený ,svařák‘. Víno se bude degustovat z takzvaných OIV sklenic, které budou společně s katalogem a propiskou součástí degustačních setů. Ty se budou na místě prodávat za sto korun,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa.
Zájem o mladá vína roste
Tradice pití mladých vín pod jednotnou značkou svatomartinské v Česku sílí. Označení mohou nést pouze vína vyrobená výhradně v Česku z omezeného počtu odrůd vinné révy. Vinaři jen tohoto vína dodají na trh každý rok přes dva milióny lahví.
„Poptávka po svatomartinských vínech každým rokem stoupá. Jedná se o mladá vína z letošní sklizně, jejichž výroba je mnohem kratší než u klasických vín. Přesto mají příjemnou ovocitost a svěžest. Letošní vína budou velmi dobrá, byť byly během sezóny a hlavně před sklizní horší klimatické podmínky,“ shrnul Vladimír Šabata z vinařství Šabata, které se festivalu účastní už posedmé.
Víno a husa patří k sobě
Kromě mladých vín nesmí na oslavě svátku svatého Martina chybět dozlatova upečená husa. I na té si budou moci návštěvníci akce v různých variacích pochutnat.
„Těšit se mohou na husí pečínku s knedlíkem, lokšemi nebo těstovinami a s cibulovým bílým a červeným zelím, restovaná husí játra, pečené hřbety, husí kaldoun, chybět nebudou oblíbené husí burgery nebo husí ragú se zeleninou a další husí pochoutky,“ řekl Jiří Sedláček.
Husí maso: dobré a zdravé
Husí maso obsahuje minerální látky, bílkoviny a vitamíny, patří mezi tmavá a vysoce energetická masa. „Jemná chuť husího masa je dána tím, že převážná část potravy je tvořená trávou. Kromě toho se na kvalitě a vyzrálosti masa projevuje i délka odchovu, která trvá čtyři až šest měsíců. Husí sádlo má nejpříznivější poměr zdravých nenasycených mastných kyselin ze všech živočišných tuků,“ řekl Vladislav Kubec z farmy Holýšov.
Vedle husích specialit nabídnou slavnosti i řadu dalších dobrot. „Stánkaři budou prodávat různé tvrdé i částečně zrající sýry, kvalitní uzeniny, guláše, topinky s česnekem, škvarkové tyčinky, husí i kachní paštiky nebo francouzské cibulové koláče rovnou z pece, v nabídce nebudou chybět ani bezmasé pokrmy. Pamatováno je i na pivaře, kterým uhasí žízeň pivo z Kounického minipivovaru,“ popsal Jiří Sedláček.