Článek
Muzikanti se s chutí ujali práce pod taktovkou staršího obchodního sládka Plzeňského Prazdroje Václava Berky. Uvařili nejen pro své fanoušky, ale i pro všechny návštěvníky festivalovou várku Pilsner Urquell.
"Hudba je neskutečně zajímavým prostorem, pivovarské sklepy a místní varna tomu však výrazně konkurují. Stejně tak, jako není jednoduché napsat skvělou písničku, kterou si lidé zpívají po desetiletí, muselo být těžké uvařit toto pivo, které dobylo celý svět. My jsme teď mohli být dokonce u jeho varního procesu a vlastníma rukama jej připravovat," řekl s nadšením leader skupiny Matěj Rupert.
PilsnerFest jako oslava dne, kdy byl poprvé v Plzni uvařen slavný originální ležák, letos připadá na sobotu 3. října. Pivo, u jehož vaření přiložili ruku k dílu i Monkey Business, budou moci ochutnat všichni návštěvníci na tradičním připomenutí zrodu českého zlatého piva v areálu Plzeňského Prazdroje.
Bude to ale stejný originál, jaký tady už před 173 lety uvařil místní první sládek Josef Groll. Receptura plzeňského ležáku se totiž nikdy nezměnila.
Získat správný říz
Várka pro Pilsner Fest se vařila už ve v úterý, kvůli zachování původní doby jejího zrání, tak aby pivo mělo zlatavou barvu a svůj správný říz.
"Pivo bude nyní kvasit a pak ležet ve sklepích, aby získalo své jedinečné vlastnosti. Vloni se na Pilsner Festu vypilo kolem 400 hl ležáku, takže i letos budeme mít připraveno přibližně stejné množství. Pokud však žízeň návštěvníků předčí naše očekávání, nebude samozřejmě problém vyvalit další sudy, jsme přeci v pivovaru," komentoval přípravy na oslavu Berka.