Hlavní obsah

Moderní farma otevřela brány veřejnosti

Novinky, Milan Jedlička

V Lošticích, ležících v jižní části okresu Šumperk v Olomouckém kraji, proslavených výrobou olomouckých syrečků, sídlí Zemědělská společnost Palomo, a. s., která uspořádala Den otevřených dveří. Veřejnosti se tak nabídl jedinečný pohled do zákulisí moderní farmy.

Foto: Milan Jedlička

Historické traktory Zetor

Článek

Zemědělská společnost Palomo, a. s., se sídlem Loštice hospodaří na více než 2000 hektarech na území obcí Loštice, Moravičany, Pavlov a Palonín. Výroba je zaměřena především na pěstování obilovin, cukrovky, výrobu mléka a vepřového masa.

Den otevřených dveří se konal od 17. do 18. června, vždy v dopoledních hodinách. Možnost nahlédnout do zákulisí farmy využila především laická veřejnost a studenti z blízkých škol.

Na co se mohli návštěvníci podívat? Největší pozornost získala moderní a historická zemědělská technika. Respekt budila výkonná sklízecí mlátička New Holland s pásovou lištou či představené novinky v podobě polopásového traktoru od stejného výrobce. Historickou techniku zastupovaly legendární traktory Zetor.

Na farmě v Lošticích se mimo jiné zabývají chovem skotu, a tak návštěvníci mohli vidět Holštýnský skot, prošlechtěný na vysokou mléčnou užitkovost. V Lošticích mají 410 krav a 380 kusů mladého dobytka, kterého chovají na principu volného ustájení.

Jak se produkuje mléko a jak je zabezpečen chov dobytka, to se mohli návštěvníci dozvědět z všude přítomných informačních tabulí. Ten, kdo nenašel odpověď na svou otázku, mohl využít prostoru pro dotazy přímo na zaměstnance farmy. 

Pro návštěvníky farmy byly rovněž otevřeny k nahlédnutí strojní dílny a posklizňová linka. Na Dnu otevřených dveří nechybělo bohaté občerstvení a možnost se projet v moderních traktorech, kterou s radostí využili i nejmenší návštěvníci. 

Výběr článků

Načítám