Hlavní obsah

Mít tak doživotní přísun kvalitních zakázek, sní restaurátor

Novinky, Jana Schmiedtová

Jmenuje se Tomáš Dostál a jeho specializací je konzervování a restaurování nábytku a nepolychromované dřevořezby. Vyšší odbornou školu restaurátorskou dokázal vystudovat při zaměstnání a svým mladším kolegům by asi nejvíc poradil: „Než si pořídíte děti, vycestujte!“

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Kde se ve vás vzala touha restaurovat?

Myslím, že to bylo v Litomyšli, kde studovala moje manželka na restaurátorské škole. Chodil jsem jí pomáhat.

Kdybyste mohl znovu volit, šel byste zase studovat restaurování?

Jo, byl jsem ze školy nadšený.

Co pro vás bylo během studia nejzajímavější?

Otevřely se mně obzory, potkal jsem se se zajímavými lidmi a pedagogy. Pro mě byla zásadní praxe a možnost všechno konzultovat.

A jaké to bylo po absolutoriu začít pracovat jako restaurátor?

Pro mě se toho moc nezměnilo, protože jsem školu studoval při zaměstnání. Takže jsem se vrátil, tam, kde jsem byl předtím, do muzea. Začal jsem si ale být svou prací více jistý. Navíc mám štěstí, že mám v práci zkušeného kolegu, který mi má stále co předávat.

Jaký problém restaurátor nejčastěji řeší?

Kde jsem zase nechal to dláto? 

Kdy má restaurátor největší radost?

Když se mi práce podaří a někdo si toho všimne, nebo to dokáže ocenit.

Jak vypadá běžný den restaurátora?

Pracuji v muzeu, takže mám víceméně pravidelnou osmi hodinovou pracovní dobu, půl hodiny na oběd. Jinak se rozložení dne liší podle toho, co mám právě na ponku, co musím zrestaurovat.

Co je váš největší profesní sen?

Licence k restaurování kulturních památek a doživotní přísun kvalitních zakázek.

A naopak – co je restaurátorova noční můra?

Nejhorší je, když člověk vidí něco, co se nemuselo stát, přece se to stalo a je to zásah nevratný. To mi pak vstávají vlasy hrůzou na hlavě.

Kdybyste si mohl vybrat, který předmět byste rád zrestauroval? 

Nějakou inkrustovanou (vykládanou, pozn. red.) renesanční truhlu. Nebo bych se rád podílel na restaurování dřevěných prvků kláštera někde v Tibetu nebo Nepálu.

Co byste dnes doporučil studentům a čerstvým absolventům oboru restaurování?

Dokud nemají děti, tak určitě vycestovat do zahraničí.

Musí mít restaurátor nějaký specifický talent nebo se dá restaurování naučit?

Musí mít výtvarný talent a cit pro materiál, to se hned tak nenaučí. Důležitá je také manuální zručnost, restaurátor musí ovládat řemeslo, mít trpělivost, pokoru a disciplínu, nemůže si vymýšlet. Vždycky je nutné dodržovat to, co je dané. A věci pro restaurátora jsou dané podle toho, co se dochovalo, co se dá dohledat, co je pro danou dobu a předmět charakteristické. Je zkrátka důležité dodržovat etiku.

Související témata:

Výběr článků

Načítám