Hlavní obsah

Maxi lysohlávky, obří masařka a lidé visící na deštnících. Praha ožívá sochami

Novinky, Vratislav Konečný

Obří lysohlávky se tyčí na náměstíčku, další se jakoby pohupují ve větru na střeše hotelu Mosaic house. Nad vchodem sedí na rantlu dvě objímající se dívky v živém rozhovoru, na lanech na ulici visí postavy s otevřeným deštníkem.

Foto: Vratislav Konečný

Houbičkový hotel

Článek

Není to halucinace, ty houby jsou opravdu vysoké

Sochy Michala Trpáka a dalších umělců oživily zapadlý kout kousek od pražského Karlova náměstí. Ulice Odborů, zkratka z Myslíkovy na náměstí, krátká lomená ulice, se najednou zaplnila uměním. 

Sochy už jsou tu instalovány nějaký ten měsíc, Digitální dialog, napůl lidé napůl stroje jsou součásti recepce hotelu. Dříve strohá stavba pevných linek z 30. let minulého století se dala díky houbám do pohybu. S přibývajícím šerem jejich klobouky začínají světélkovat.

Lysohlávkové nadělení má název Hledání štěstí, někdo v houbičkách opravdu hledá halucinogenní psilocibin, štěstí ale můžete nalézt třeba pod jejich kloboučky nebo na barevných sedačkách. Ty jsou dílem Alexandry Koláčkové, která s manželem Jiřím Koláčkem vytváří velkoformátové plastiky do vnějšího prostoru. Kromě Česka vystavují i v Nizozemsku.

Nedávno zdobil průčelí nad vchodem Trápkův Myslitel, nahradily ho Sedící dívky od sochařky Veroniky Psotkové, která s věnuje figurální tvorbě.

Autor nejen Mouchy

Michal Trpák (1982) žije v Českých Budějovicích, na tamější Černé věži měl instalaci obří masařky s názvem Co je štěstí? Jeho „muška jenom zlatá“, verš Hejdukovy básně Dědův odkaz, jak ho známe z filmu Škola základ života, váží sto deset kilo a uvidíte ji přisátou pod střechou domu naproti Mosaic House.

Letícího úředníka s aktovkou, dalšího muže se srolovanými novinami a ženu v sukni označil autor jako Lehkou nejistotu. Vyvolávají úžas u kolemjdoucích, i automobilisté jedou krokem.

Zákoutí v ulici Odborů ožilo. Trpákovy sochy a obrazy jsou zastoupeny i v zahraničí, Německu, Rusku, Kanadě, Francii. Sochař je většinou v pohybu, hodně cestuje a sportuje, přesto má čas vytvořit zajímavá a nápaditá díla.

Rotující Kafka

Instalací po Praze přibývá, mezi nejoriginálnější můžeme zařadit otáčející se hlavu za novým obchodním centrem Quadrio na Národní třídě od Davida Černého. Znázorňuje Franze Kafku, je složena ze 42 navzájem se otáčejících platforem, váží asi 40 tun a je vysoká 11 metrů.

Výběr článků

Načítám