Hlavní obsah

Malostranské náměstí odstartovalo svou zásadní proměnu

Novinky, Adam Halmoši

Auta jsou pryč. Pražské Malostranské náměstí se po desítkách let proměnilo z parkoviště na místo pro setkávání a pořádání různých akcí.

Foto: Adam Halmoši
Článek

Akce začala netradičně. Primátorka Prahy Adriana Krnáčová společně s náměstkyní Petrou Kolínskou a Petrem Hlaváčkem z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy posnídali s veřejností a symbolicky tak v pátek 1. července odstartovali proměnu Malostranského náměstí.

„Už první den ukázal, jaký má náměstí obrovský potenciál využití. Náměstí má svého koordinátora, pracuje na tom, aby bylo živé a příjemné. Prostor by si zasloužil vodní prvek, uděláme tu místo pro výstavy, budou se opakovat urbanistické procházky a chystáme mnoho dalšího," řekla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky.

Během snídaně byla diskuze s občany o tématech spojených s veřejným prostorem a především o budoucnosti Malostranského náměstí, které v dohledné době čeká rozsáhlá rekonstrukce.

„Chtěli jsme, aby náměstí nesloužilo pro automobily, ale především pro lidi, a to se povedlo. Těch několik měsíců do rekonstrukce chceme využít tak, aby zde byly městské židle a stolky, pojízdná kavárna a jednorázové lokální akce. Myslím, že dnešní ráno ten směr jasně ukázalo,“ informovala primátorka Adriana Krnáčová.

Součástí snídaně byla i komentovaná prohlídka náměstí, při které se lidé dozvěděli zajímavosti z historie jednotlivých budov, zjistili, kde se skrývají pozůstatky rotundy sv. Václava nebo třeba kde stál středověký pranýř.

Související témata:

Výběr článků

Načítám