Hlavní obsah

Maďarské víno potěšilo chuťové buňky milovníků tohoto moku v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Ryzlink, Szürkebarát, Muskotály, Kéknyelü, Tramini, Rózsakö nebo Kékfrankos, ale také pálenka z vína, meruňkovice nebo vinný mošt – taková byla nabídka na letošní ochutnávce maďarských vín v Dobrušce.

Foto: Dana Ehlová

Vína své produkce nabízeli v Dobrušce, stejně jako vloni, vinařství Kovács, Barna a družstvo Rizapuszta.

Článek

Malý sál Společenského centra Kino 70 zaplnili 4. prosince odpoledne již poněkolikáté milovníci vína a koštovali, co hrdlo ráčilo. V nabídce byla produkce vinařství Kovács a Barna z partnerského města Dobrušky na břehu Balatonu Ábrahámhegy a dále družstva Rizapuszta.

Někteří ze znalců místních poměrů, vědomi si velkého zájmu Dobrušťáků o vynikající víno z oblasti Badacsony, už mají svoji účast do detailů promyšlenou, a tak nejdříve lahodný mok v lahvích nakoupí, odnesou ho do bezpečí svých domovů, pak se vrátí a teprve ochutnávají.   

Podle vývoje ochutnávky lze usoudit, že místní upřednostňující – na rozdíl od samotných vinařů – vína sladší, protože ze všeho nejdřív došel polosladký tramín, maďarsky řečeno Tramini féledés (ročník 2013). Naopak polosuchý Rizlink szilvana od vinaře Barny lahodil chuťovým buňkám vyznavačů vín sušších, stranou však nezůstala ani červená vína, která také, a zaslouženě, budila značnou pozornost návštěvníků.

K dobrému vínu samozřejmě patří dobré jídlo. V případě maďarského vína se přímo nabízí kombinace s tamní klobáskou a bílým chlebem. Ani ty v Dobrušce opět nechyběly a později je ještě doplnily vynikající steaky.

Dechová hudba Valánečka, která návštěvníkům vyhrávala ve velkém sále, sice maďarský původ nemá, její členové však partnerské město Ábrahámhegy znají z koncertních zájezdů velmi dobře, a tak i ona dodala této akci patřičný říz.

Zkrátka letošní ochutnávka maďarských badacsonských vín se v Dobrušce opět vydařila.    

Výběr článků

Načítám