Článek
Národní klání mezi hospodskými si klade za cíl především přispět k dobré pověsti českého piva a k dalšímu zvyšování prestiže řemesla českého výčepního.
Kvalitní pivo dovezené z pivovaru je totiž první polovinou úspěchu na cestě ke spokojenému zákazníkovi. Tou druhou je kvalitní péče o pivo, čepování a obsluha v hospodě. Právě soutěží Mistr výčepní přispívá Gambrinus ke zvyšování úrovně české pivní kultury.
„Jsme rádi, že i letos byl zájem o účast v naší soutěži vysoký. Za poslední čtyři roky, co soutěž o nejlepšího výčepního pořádáme, už před porotou ukázalo své schopnosti přes tisíc výčepních a hospodských. O to víc tu ale platí rčení ´Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se´, protože hlavním přínosem soutěže je možnost se společně v řemesle výčepního zlepšovat,” uvedl Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus.
V silné konkurenci, a letos poprvé v historii této soutěže, uspěla žena. Marie Černá je aktuálně výčepní v českobudějovické restauraci Modrý dveře.
„Titulu Mistr výčepní 2015 si velmi vážím, uspět mezi ostatními finalisty i finalistkami nebylo vůbec jednoduché, zvlášť když jsme museli prokazovat jak praktické, tak teoretické znalosti o výrobě, kvalitě a historii českého piva. Vítězství je pro mě také velkou motivací. Věřím, že to ocení zejména na kvalitě načepovaného piva hosté, kteří se budou do hospody na dobré pivo rádi vracet," uvedla ke svému prvenství Marie Černá, která zvítězila, přestože za výčepem stojí teprve jeden rok.
Vedle samotného titulu Mistra výčepního dostane vítězka od pivovaru Gambrinus možnost čepovat během vyhlášení ankety Fotbalista roku a také příslib dlouhodobé vzájemné spolupráce s pivovarem. Vítěz letošního klání v oboru výčepní se může také těšit na uspořádání oslavy, kterou mu pivovar Gambrinus zorganizuje.