Hlavní obsah

Komentovaná prohlídka provede zájemce ostravskou městskou částí Přívoz

Novinky, Josef Zajíc

Ves Přívoz se datuje od roku 1377. V roce 1555 ji koupila Ostrava. Od roku 1990 je samostatným městským obvodem pod názvem Moravská Ostrava a Přívoz. Ostravský informační servis uspořádá v neděli 26. dubna komentovanou prohlídku touto částí v 10 a ve 14 hodin. Sraz bude na Hlavním nádraží.

Foto: Josef Zajíc

Komentovaná vycházka Přívozem. Hlavní nádraží v Ostravě.

Článek

Ostravský informační servis, s. r. o. - pobočka Věž v neděli 26. dubna uspořádá komentovanou prohlídku Přívozu. Sraz bude na Hlavním nádraží v Ostravě, kam se zájemci pohodlně dostanou tramvajemi i trolejbusem.

„Přívoz byl původně jen malou zemědělskou vsí. V roce 1847 zde přijel první vlak Severní dráhy Ferdinandovy a tato ves se začala proměňovat ve velké samostatné město,” informovala průvodkyně Petra Hudečková.

„Naše prohlídka začne na Hlavním nádraží Ostrava, kde se dozvíme, co vše se příjezdem prvních vlaků změnilo. Dále půjdeme na náměstí Svatopluka Čecha, k původní radnici a cestu zakončíme poblíž místa, na kterém v minulosti stával mlýn,” dodala Hudečková.

Průvodkyně avizuje, že si účastníci prohlédnou první hotely a významné domy v okolí náměstí, kam se chodívalo do kina a za zábavou, ale kde i stávala synagoga. Projdou okolo kostela Neposkvrněného početí Panny Marie, který byl vysvěcen 15. srpna 1899. 

Uvidí další zajímavé stavby, seznámí se s jejich historii i s příběhy lidí. Po průchodu Sadem Boženy Němcové bude k vidění jedna z nejstarších, stále fungující restaurace, kdysi hospoda U Dlouhých, kterou založil český vlastenec Karel Dlouhý (1854 - 1927). Stojí poblíž křižovatky Sokolské třídy s ulicí Muglinovskou.

Cena: 80 Kč pro dospělé, 50 Kč pro děti, studenty a seniory. Vstupné se platí na pobočce Ostravského informačního servisu umístěné ve vestibulu Hlavního nádraží v Ostravě poblíž východu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám