Článek
Sledování kvality hroznů neboli předsběrové analýzy odborně hodnotí stádia zrání vybraných odrůd ve spojení s praktickým doporučením a komentářem. Letos začíná společnost BS vinařské potřeby s pravidelným terénním sběrem hroznů od 34. kalendářního týdne, tedy o 2 týdny později, než tomu bylo v loňském rekordně teplém a suchém létě.
Sběr vzorků několika odrůd révy probíhá ve vinicích v moravských podoblastech Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti. Ze vzorků moštů se ve velkobílovické laboratoři analyzuje cukernatost, obsah titrovatelných kyselin, zkvasitelné cukry glukóza a fruktóza a z nich vypočtený potenciální alkohol, hodnota pH a obsah organických kyselin. „Pro tvorbu cukrů jsou optimální teploty mezi 25-35°C,” uvedl Miloš Vidlář, enolog z BS vinařské potřeby.
Stanovuje se také úroveň obsahu asimilovatelného dusíku YAN, který je potřebný pro výživu kvasinek a celkově pro správný průběh kvašení.
Cukernatost nepředstavuje zdaleka jediný směrodatný parametr pro stanovení termínu sklizně. Je nutné soustředit se na kombinaci několika hlavních ukazatelů kvality vedoucích k optimálnímu stanovení aromatické či fenolické vyzrálosti bobulí. Přestože není analýza provedena přímo na vinici konkrétního vinaře, dozví se zájemci řadu praktických a užitečných informací, které jim pomůžou sklízet v optimálním stupni zralosti pro požadovaný typ vína.
Pravidelně jednou týdně tak mají vinaři až do sklizně k dispozici speciální enologické rozbory různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí. Odborníci ze společnosti BS vinařské potřeby provádí sledování vývoje kvality hroznů, zabývají se jejich detailním laboratorním rozborem a pečlivě hodnotí získané výsledky. Informace pak pomáhají vinařům určit optimální termín sklizně.
Přínos předsběrových analýz spočívá také v možnosti srovnávání dosahovaných výsledků s vývojem z předchozích ročníků. Jako jeden z nejlepších ročníku posledních desetiletí je označován rok 2015.
Aktuální informace o průběhu zrání vinaři naleznou každý týden na www.vinarskepotreby.cz nebo je v případě zájmu mohou obdržet i přímo na svou mailovou adresu.
Kromě předsběrových analýz mohli vinaři od května využívat i prognostické zprávy o aktuálním stavu na vinicích z pohledu výskytu škodlivých organismů révy vinné. Na základě úrovní infekčních tlaků a také dle jednotlivých vybraných lokalit pak byla následně doporučována opatření vedoucí k ochraně vinic.
BS vinařské potřeby poskytují také individuální enologicko-technologické poradenství, profesionální servis, rozbory a analýzy v akreditovaných laboratořích (analýzy moštů, vín, listů, půd) a řadu dalších odborných služeb v segmentu vinařství a vinohradnictví.
Další informace na www.vinarskepotreby.cz