Hlavní obsah

Kdy potraviny pomáhají a kdy škodí, budou probírat odborníci na Ostravských dnech léčebné výživy

Novinky, Lucie Drahošová

Nadregionální setkání zdravotníků připravuje již tradičně Vítkovická nemocnice v Ostravě. Letošní 13. ročník konference Ostravské dny léčebné výživy proběhne ve čtvrtek 20. září, a to v ostravském hotelu Imperial.

Článek

Hlavními tématy tohoto ročníku jsou přitom kazuistiky z praxe napříč obory chirurgie, obezitologie, endokrinologie a interny.

Konference Ostravské dny léčebné výživy je určená nutričním terapeutům, lékařům i zdravotním sestrám napříč všemi zdravotními obory.

„Na konferenci budeme probírat zejména kazuistiky jednotlivých případů. Hovořit budeme například o vhodných potravinách pro pacienty se selháním ledvin, o důležitosti výživy pacientů před a po operačních zákrocích na gastroitestinálním traktu nebo i o nových poznatcích o histaminu ve výživě, který při nadměrné konzumaci může u citlivých jedinců vyvolávat různé alergické reakce,“ uvedla vedoucí nutriční terapeutka Vítkovické nemocnice Olga Plačková. 

Přednášet přitom budou nejen zdravotníci z Vítkovické nemocnice, ale i odborníci z dalších zdravotnických zařízení z blízkého okolí i vzdálenějších měst.

„Nutriční poradenství zdaleka není o udržování správné tělesné hmotnosti, jak si mnozí myslí. Řadě lidí správné nastavení diety pomůže zlepšit jejich celkový zdravotní stav. Někdy postačí jen omezení některých složek, jako jsou například sůl či sacharidy, jindy je nutné zcela vyloučit určité potraviny, například lepek nebo jiné alergeny. Mimo to se nutriční terapeuté a nutricionisté zabývají také výživou pacientů například v onkologii, diabetologii, gastroenterologii a dalších oborech,“ dodala Olga Plačková.

Odborníci se mohou na konferenci, která proběhne ve čtvrtek 20. září, hlásit ještě do pondělí 10. září 2018 prostřednictvím webového formuláře na adrese http://konference.nemocnicevitkovice.agel.cz.

Související témata:

Výběr článků

Načítám