Hlavní obsah

Kdepak Komenský, Špaček je učitelem národů, vydává nejobsáhlejší Etiketu

Novinky, Petr Mráček

Opravdový znalec etikety se pozná podle nenucenosti a sebejistoty. Asi jako se pozná zkušený řidič auta. Je zábavný, všechno je pro něj samozřejmé a automatické.

Foto: Petr Mráček

Křest knihy Etiketa L. Špačka

Článek

Chcete být nezkušeným řidičem, který situaci okolo příliš nezvládá, nebo mít raději volant pevně ve svých rukách? Mistr etikety Ladislav Špaček vás ve své nové knize naučí, jak i krkolomné serpentýny projet hladce bez jediného zaškobrtnutí. 

Etiketa není jen souborem pravidel chování, která by měl člověk znát, pokud se pohybuje ve vysoké společnosti. Ladislav Špaček nám na křtu své knihy, který se konal 31. října v restauraci Opus Praha, prozradil, co pro něj etiketa znamená a proč je podle něj dobré ji znát: „Etiketa je způsob, jak s lidmi kolem nás vycházet po dobrém, tak abychom byli oblíbení a lidé nás měli rádi. Vždycky budou mít lidé raději lidi příjemné a taktní, než hrubiány a burany.“

Aby pro nás byla jízda světem bontónu jednodušší, vydává Ladislav Špaček ve spolupráci s vydavatelstvím Mladá fronta své životní dílo Etiketa, která představuje největší, nejnovější a nejobsáhlejší příručku etikety, jaká kdy u nás vyšla. Najdete v ní poučení pro všechny životní situace a budete vědět, jak být svým dětem vzorem. A nebojte, není to nic složitého.

„Těch pravidel není moc, spíš je důležité těch nemnoho pravidel tvořivě aplikovat v praxi. Žádná, ani tahle nejtlustší kniha, nemůže obsahovat řešení všech situací, do kterých se v životě dostaneme, to už pak záleží na nás, na našem citu, jak situaci vyřešíme,“ rozvířil Ladislav Špaček obavy, že naučit se všechna pravidla, musí být docela fuška.

Kmotrou knihy je Eliška Bučková, která samozřejmě díky své práci modelky pravidla etikety perfektně ovládá. Nebylo tomu tak ale vždy. „Ze začátku jsem vůbec neznala pravidla stolování. Je nás pět sourozenců a bylo to u nás s jídlem tak, že kdo si co neurval, tak to neměl. Taková klasická moravská rodina, měli jsme svoje pravidla stolování,“ smála se.

Průpravu dostala jak jinak než od Ladislava Špačka. „Kurz neprobíhal tak, že by mi pan Špaček přednesl jakýsi zákon etikety, ale vysvětlil mi, proč to tak je a při jaké příležitosti jednotlivé pravidlo vzniklo. Bylo to velmi přínosné a obohacující.“ To vše nám Eliška sdělila v nové mediteránské restauraci Opus na pražských Vinohradech, kde pro všechny hosty připravili skvělé občerstvení.

Na křest dorazili například Jiřina Bohdalová, Iva Hüttnerová, módní návrhářka Beata Rajská, Michael Kocáb, Jan Kanyza, žilní chirurg Ota Schütz, Ondřej Soukup, exprezident MISS ČR Miloš Zapletal a další.

Na závěr jsme se autora knihy zeptali na nejčastější prohřešky, kterých se dopouštíme. „U mužů je to šedý oblek večer po setmění, košile s krátkým rukávem pod sakem, chlupaté lýtko nad horním lemem ponožky. U dam marný pokus přerazit parfémem chybějící deodorant, buřtík lýtka nad lemem silonové ponožky vykukující z nohavice kalhot, a jak říká Woody Allen: Viditelné linie spoďárků dokážou zničit i to nejelegantnější oblečení…“

Takže pánové a dámy, takhle by to vypadat nemělo. Jak ano, najdete v knize Etiketa Ladislava Špačka.

Výběr článků

Načítám