Článek
Akce Karneval chutí je umístěna v hlavním výstavním pavilonu Ostravských výstav, a. s na Černé louce v Moravské Ostravě a Přívozu.
Ve všech sálech jsou atakovány lidské smysly. Oči přecházejí po různých nabídkách restauračních zařízení, stolování a přípravy gastronomických akcí. Tam, kde se vaří, ucho zaslechne jemné skřípání, syčení, když se smaží, peče maso a bublá voda s bramborami.
To už je lidský mozek připraven a směruje svého nositele neomylně na akci degustačního menu, kde čichové receptory již dopředu dají signál, že se něco děje a bude to dobré. Pak příjde jídlo. Oči zhlédnou a chuťové pohárky reagují na pět základních chutí - sladkou, hořkou, slanou, kyselou a pikantní. S tím počítají na výstavišti špičkoví kuchaři, kteří pro zájemce připravili menu, jež umí rozehrát karneval chutí.
Od pátku 22. do neděle 24. dubna (i v druhém patře velkého sálu) nabízí či nabízela degustační menu Restaurace Harenda u Barborky sídlící na Landeku, v pravé poledne své kuchařské umění předvedli kuchaři z Hotelu Vitality a odpoledne ve 14.30 potěšil hosty šéfkuchař Václav Nagy z Rekreačního střediska Sepetná v Ostravici.
Jako předkrm připravil škvarkovou pomazánku. Hlavním jídlem, které hostům podávaly studentky Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb Šilheřovice, s. r. o., byla kančí kýta se šípkovou omáčkou, podávána byla s karlovarským knedlíkem.
V 16.30 nabízel zájemcům své menu Hotel Zámek Zábřeh z Ostravy - Zábřehu.
V sobotu 23. dubna mohli zájemci ochutnat ještě pět nabídek špičkových restauračních zařízení a hotelů z Ostravy a okolí. V neděli 24. dubna pak od 10.30 do 14.30 mohou zájemci prověřit další menu.
Nedílnou součástí Karnevalu je prezentace odborných škol Moravskoslezského kraje. Návštěvníci mohou zhlédnout slavnostně prostřené stoly, připravené s tématem 700. výročí Karla IV.
Na akci Karneval chutí na výstavišti Černá louka v Ostravě se až do neděle 24. dubna prezentuje 90 restaurací, hotelů, hospod a středních škol.
Generálním partnerem letošního ročníku výstavy Karneval chutí Ostrava 2016 je LAMART. Spoluorganizátorem akce je Asociace hotelů a restaurací ČR a její Moravskoslezská sekce.
Otvírací doba: Sobota 10.00 - 18.00 hodin, neděle 10.00 - 16.00 hodin.
Vstupné: Dospělí - 60 Kč, důchodci, děti, ZTP 30 Kč hromadný vsup 20 Kč.