Článek
Letošní ročník soutěže o nejlepší výčepní či výčepního piva Gambrinus v České republice zná další z finalistů, kteří se utkají o nejvyšší stupínek 26. března na republikovém finále v Plzni. Z každého z osmi regionálních kol postupují tři nejlepší.
V pátek třináctého se jimi v Karlových Varech stali Jan-Štěpán Vanya z kadaňské Švejk restaurace U Věžičky, Aleš Krčil z karlovarského podniku Bulvár a také třetí Václav Kučava z karlovarské Pivnice Drahomíra. Vítěz, který pracuje v oboru čtvrtým rokem, bere dnešní úspěch jako skvělou reklamu nejen pro sebe. „Snad to přinese našemu podniku zvýšení návštěvnosti. Vítězství oslavím samozřejmě s rodinou a také se štamgasty,” řekl.
Všichni účastníci museli před odbornou porotou prokázat teoretické i praktické znalosti výroby a standardů péče o pivo. V písemném testu se ověřovaly vědomosti o výrobě nepasterizovaného piva nebo podmínky pro udělení chráněného zeměpisného označení České pivo, skutečným vrcholem soutěžního dne ale byla praktická část. Divácky atraktivní zkouška zahrnovala nejen řádný oplach sklenice a přípravu výčepních kohoutů, ale zejména různé styly čepování včetně "na dvakrát" a "na hladinku". Samozřejmostí bylo správné servírování půllitrů.
„Drtivá většina soutěžících dokázala, že krásné řemeslo výčepního je v dobrých rukou a že poctivá péče o pivo z českých hospod a restaurací nejen že nevymizela, ale naopak je na stále vyšší úrovni. Všem, kteří se přihlásili, blahopřeji. Pivovar Gambrinus podporuje všechny výčepní, kteří se chtějí ve svém řemesle dále zdokonalovat. Jejich přístup k pivu je pro správný požitek z napití rozhodující,” připomněl dlouholetý sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek známou pravdu, že sládek pivo vaří, ale až hostinský ho dělá.
Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo více než 300 výčepních z celé České republiky. Z osmi regionálních kol postupují vždy tři nejúspěšnější do národního finále. Výkony soutěžících hodnotí tříčlenná odborná porota a jednotliví přihlášení musí prokázat jak znalosti teoretické v písemném testu, tak samozřejmě co nejlépe absolvovat praktickou část soutěže.