Hlavní obsah

Jihlava hostila nejlepší hostinské v čepování piva

Novinky, Petr Mráček

V pondělí 1. dubna proběhlo v Pivovaru Jihlava regionální finále III. ročníku programu Akademie Pivních Znalců. Do programu se každoročně zapojuje několik set hostinských.

Foto: Petr Mráček

Soutěž v čepování piva

Článek

Do regionálního finále se kvalifikovalo 7 nejúspěšnějších hostinských – účastníků vzdělávacího programu z jižní Moravy a Jihlavska:

Žaneta Žáková, Kuřim

Ingrid Jurková, Kuřim

Jan Kubát, Brno

Daniel Krejčí, Brno

Zdeněk Nevosad,Třebíč - Nové dvory

Jitka Mokrá,Třebíč

Drahomír Bobek, Třebíč

V prostředí pivovarské restaurace v Jihlavě, předvedli účastníci svoje umění čepování piva před pětičlennou porotou, ale také před svými kamarády, či návštěvníky, kteří se přišli podívat, jak má správně načepované pivo vypadat.

Porota zasedla ve složení: Jiří Fiala, Richard Procházka, Roman Jůn, Vlastimil Zedek a Martin Němeček. Mimo čepování piva - na hladinku, s čepicí a malého piva, porota hodnotila například přípravu výčepního prostoru, ošetření sklenic před čepováním, ale i samotný servis načepovaného piva.

První tři nejúspěšnější účastníci regionálního finále se kvalifikovali do národního finále, které se koná v pondělí 29. dubna v Pivovaru Černá Hora. V národním finále soutěží účastníci v čepování piva a ve znalostech, které prokáží na místě vyplněním písemného testu z oblasti péče o čepované pivo.

Držitelem zlaté plakety Akademie Pivních Znalců z regionálního finále se stal Drahomír Bobek z Třebíče

Držitelem stříbrné plakety Akademie Pivních Znalců z regionálního finále se stal Zdeněk Nevosad z Třebíče.

Držitelem bronzové plakety Akademie Pivních Znalců z regionálního finále se stal Daniel Krejčí z Brna.

Z historie piva:

Pivo, jeden z nejstarších osvěžujících mírně alkoholických nápojů lidstva, se těší v Čechách největší oblibě. Základní princip výroby piva se dodnes od dob Sumerů a Egypťanů nezměnil. Pivo je vyrobeno jednou z nejstarších biotechnologií, které člověk zvládl. K výrobě piva potřebujeme tři základní suroviny: slad, chmel, vodu a mikroorganismy – kvasinky. Objev piva byl jednoduchý, protože mikroorganismy se vyskytují téměř všude kolem nás a dostaly se i do obilí namočeného do vody. Výsledkem jejich působení byl nakyslý nápoj s obsahem alkoholu a ten zachutnal.

Související témata:

Výběr článků

Načítám