Článek
Gurmánská akce Co se na hradě vařívalo - příprava a ochutnávka jídel z dávné i nedávné minulosti - začíná v 10.00 hodin a potrvá do 16.00 hodin.
V rámci placeného vstupu na ochutnávku pokrmů na II. hradní nádvoří ochutnají návštěvníci kaše, placky, sýry, ryby a další pokrmy z historického dymníku.
Další možností je zakoupení vstupenky na limitované prohlídky hradu spojené s ochutnávkou. Tyto gastro prohlídky jdou po 45 minutách, první začíná v 10.00, další v 10.45, 11.30 až do 16.00 hodin, případně do vyčerpání připravovaných pokrmů.
Počet návštěvníků v prohlídce je omezen na 20 osob. Zkrácený historický výklad bude doplněn informacemi o stolování a přípravě pokrmů. V černé kuchyni tak návštěvníci ochutnají např. pečivo a sladkosti, v hradní kapli to bude víno a medovina a v rytířském sále, kde bude prostřena slavnostní tabule, ochutnají polévku, maso, zvěřinu a drůbež.
Připravena je i malá tematická výstava předmětů stolování a přípravy jídel z depozitáře hradu a na II. hradním nádvoří proběhne ukázka stloukání másla spojená s ochutnávkou.
Všechny pokrmy nabízené k ochutnávce jsou limitovány počtem vyčerpání zásob na přípravu. Typ vydávaného pokrmu se může měnit podle právě připraveného jídla.
Prodej poukázek – vstupenek je možný na pokladně hradu. Účast na tuto akci lze předem telefonicky rezervovat.